Personeelstekort blijft een uitdaging voor retailers: 60% heeft problemen met bezetting.

Personeelstekort blijft een uitdaging voor retailers: 60% heeft problemen met bezetting.

60% van de retailers worstelt met het vullen van vacatures, vooral bij jongeren onder de 30.

Uit recent onderzoek van INretail blijkt dat 60% van de retailers moeite heeft met het invullen van hun personeelsbezetting. De oorzaken variëren van hoge personeelskosten tot een gebrek aan instroom en verloop van medewerkers. Vooral jongeren onder de 30 lijken minder interesse te hebben in de retail non-food sector.

Onderzoek INretail

De resultaten van de ledenpeiling van eind juli door vereniging INretail tonen aan dat het personeelstekort een aanhoudend probleem is voor retailers. Een vergelijkbaar percentage werd ook opgemerkt in de peiling van november 2022.

Personeel blijft weg uit de retail

De voornaamste redenen voor het personeelstekort zijn te weinig instroom (54%), het verloop van medewerkers (35%) en hoge personeelskosten. Maar liefst 81% van de retailers vindt het lastig om geschikte medewerkers te vinden, waarbij de meeste vacatures openstaan voor verkoopfuncties (84%) en ambachtelijke functies (21%).

Jongeren onder de 30 tonen minder interesse in de retail non-food sector. Factoren die hierbij een rol spelen zijn het salaris (51%), de werktijden (43%) en de balans tussen werk en privé (36%). Retailers zien oplossingen in het bieden van hogere salarissen, doorgroeimogelijkheden, opleidingsmogelijkheden, flexibiliteit en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.

Emiel, eigenaar van Jasdirect en Morgenbinnen, geeft zijn mening: “Het is duidelijk dat we als sector moeten innoveren en aantrekkelijker moeten worden voor jongere generaties. Dit betekent niet alleen betere salarissen, maar ook het bieden van groeimogelijkheden en flexibiliteit.”

Personeelstekort blijft een uitdaging

Het personeelstekort in de retailsector blijft een uitdaging. Retailers moeten proactief op zoek gaan naar oplossingen om jongere generaties aan te trekken en te behouden. Dit vereist een combinatie van betere arbeidsvoorwaarden, flexibiliteit en groeimogelijkheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *