Welke jas naar een festival aan?

Welke jas naar een festival aan?

Nu naar een festival gaan steeds populairder en gebruikelijker wordt, wordt de vraag welke jas je naar een festival moet dragen steeds belangrijker. Afhankelijk van het weer en de andere omstandigheden zoals wind of regen kunnen verschillende soorten jassen geschikt zijn om te dragen naar een festival. Hieronder bespreken we een aantal populaire mogelijkheden en hun voor- en nadelen.

Regenjas

Een regenjas is een goede jassen optie voor festivals die plaatsvinden in de herfst- of wintermaanden of in landen/streken met een hoge kans op neerslag. Hieronder staan enkele voor- en nadelen van het dragen van een regenjas naar een festival:

Voordelen:

 • Waterdicht: Een regenjas beschermt je tegen de regen en houdt je droog tijdens het festival.
 • Veelzijdig: Een regenjas kan zowel casual als stijlvol zijn, afhankelijk van de kleur en het ontwerp. Bij een regenjas wordt vaak gedacht aan saaie ontwerpen, maar niets is minder waar. Regenjassen kunnen enorm mooi zijn en zeer geschikt voor naar een festival. 
 • Klein: Een regenjas is meestal klein en licht van gewicht en kan makkelijk worden opgeborgen als de zon tevoorschijn komt.

Nadelen:

 • Beperkte warmte: Een regenjas biedt relatief weinig warmte en kan koud zijn bij lagere temperaturen.
 • Beperkte ademend vermogen: Sommige regenjassen kunnen oncomfortabel aanvoelen bij warme temperaturen, omdat ze weinig ademend vermogen hebben. De meeste regenjassen zijn namelijk gemaakt van het materiaal polyester. Wil je een regenjas die ademend en ook nog eens water dicht is? Dan is een jas van het materiaal Gore Tex aan te raden. 

Bomberjack

Een bomberjack is een mooie en ook stijlvolle optie voor festivals die plaatsvinden in de lente- of zomermaanden. Hieronder staan enkele voor- en nadelen van het dragen van een bomberjack naar een festival:

Voordelen:

 • Stijlvol: Een bomberjack geeft een stoere en moderne uitstraling, en kan gecombineerd worden met veel verschillende outfits. Een bomberjack is ook vaak een opvallende jas waardoor je opvalt met je outfit. 
 • Warm: Een bomberjack biedt voldoende bescherming tegen lichte wind en zorgt voor een extra laag warmte. 
 • Comfortabel: Een bomberjack is vaak gemaakt van zachte en comfortabele materialen, waardoor het geschikt is voor langdurig dragen. Daarnaast heeft een bomberjack vaak zakken met ritsen waardoor je je spullen veilig ergens kan opbergen. 

Nadelen:

 • Beperkte bescherming: Een bomberjack biedt minder bescherming als het gaat om warmte en nattigheid dan sommige andere jassen mogelijkheden, zoals een regenjas, en kan je niet beschermen tegen hevige regen of koude temperaturen.
 • Kan te warm zijn: Een bomberjack kan te warm zijn tijdens warmere dagen en kan zweet veroorzaken. Echter is een bomberjack in veel verschillende modellen te verkrijgen, dus kun je zelf bepalen hoe warm het bomberjack is die je koopt. 

Leren jas

Een leren jas is een klassieke en ook een tijdloze optie voor naar festivals. Hieronder staan enkele voor- en nadelen van het dragen van een leren jas naar een festival:

Voordelen:

 • Mooie uitstraling: Een leren jack geeft een coole en stoere uitstraling en past bij veel verschillende outfits. Doordat een leren jas een echt casual kledingstuk is, is een leren jas zeer geschikt als een jas naar een festival. 
 • Gaat lang mee: Een leren jas gaat lang mee en wordt vaak mooier naarmate de jas ouder wordt. Als de jas wat ouder is krijgt de jas een mooie klassieke look. 
 • Goede bescherming tegen verschillende weersomstandigheden: Een leren jas biedt voldoende bescherming tegen lichte wind en zorgt voor een extra laag warmte.

Nadelen:

 • Beperkte bescherming tegen regen: Een leren jas biedt minder bescherming tegen regen dan sommige andere festival jassen opties, zoals bijvoorbeeld een regenjas, en kan je niet beschermen tegen hevige regen of erg koude temperaturen.
 • Kan te warm zijn: Een leren jas kan in de zomer te warm zijn tijdens warmere dagen en kan zweet veroorzaken.
 • Moeilijk op te bergen: Omdat het materiaal van een leren jas erg stug is, is het moeilijk om een leren jas ergens op te bergen. Door het stugge materiaal kun je de jas bijvoorbeeld moeilijk om je middel knopen. 
 • Onderhoudsintensief: Een leren jack vereist enige zorg en onderhoud om het in goede conditie te houden.

Windjack

Een windjack is een lichte jas die speciaal is ontworpen om je te kunnen beschermen tegen de wind. Hieronder staan enkele voor- en nadelen van het dragen van een windjack naar een festival:

Voordelen:

 • Waterafstotend: Een windjack is meestal gemaakt van waterafstotend materiaal, waardoor het geschikt is voor lichte regen.
 • Klein en licht van gewicht: Een windjack is meestal zeer lichtgewicht en kan gemakkelijk worden opgeborgen als de zon tevoorschijn komt. Doordat de jas klein en licht is, kun je de jas bijvoorbeeld om je middel vastknopen. 
 • Ademend: Een windjack is meestal gemaakt van goed ademende materialen die voorkomen dat je gaat zweten of het oncomfortabel krijgt tijdens het dragen.

Nadelen:

 • Beperkte bescherming: Een windjack biedt minder bescherming dan sommige andere mogelijkheden als het gaat om bescherming tegen de kou of regen, zoals een regenjas en kan je niet beschermen tegen hevige regen of koude temperaturen.
 • Beperkte stijl: Windjacks zijn over het algemeen niet de meest modieuze jassen en zijn misschien niet geschikt voor sommige festivaloutfits. Een windjack is vaak een beetje saai en veel mensen willen bij een festival juist lekker opvallen. 

Tips festival

Naast het kiezen van de meest geschikte festival jas, zijn er nog andere belangrijke dingen waar je aan moet denken bij het kiezen van kleding voor een festival. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

 1. Comfortabele kleding: Festivals duren vaak de hele dag en nacht, dus kies kleding die comfortabel zit om langdurig te dragen. Vermijd strakke kleding en kies voor ademende stoffen zodat je het niet te warm krijgt en niet te erg gaat zweten.
 2. Laagjes: Overweeg om kleding in meerdere laagjes te dragen, zodat je makkelijk kunt aanpassen aan veranderende temperaturen gedurende de hele dag. Een T-shirt met een dunne trui of vest is vaak een goede keuze in de zomer omdat het in de avonden flink kan afkoelen.
 3. Schoenen: Draag comfortabele schoenen die geschikt zijn voor langdurig staan en lopen. Bij een festival sta je heel de dag en ben je ook waarschijnlijk de hele dag aan het dansen. Vermijd schoenen met hakken, open tenen of schoenen die nieuw zijn en nog niet helemaal goed zijn ingelopen.
 4. Accessoires: Neem zonnebrillen, hoeden en petten mee om je te beschermen tegen de zon. Een rugzak of nektas is ook handig om belangrijke dingen zoals water, snacks en zonnebrandcrème in te bewaren.
 5. Kleuren: Een festival is een vrolijke omgeving. Kies om deze reden voor felle kleuren of prints om op te vallen in de menigte en om een festivalachtige sfeer te creëren.
 6. Weersomstandigheden: Houd de weersvoorspelling in de gaten en pas je kledingkeuze aan op de omstandigheden. Als er kans is op regen, zorg dan voor waterdichte kleding en laarzen. Als je geen regenjas mee wilt nemen, neem dan zelf een poncho mee. 

Door deze tips in gedachten te houden, kun je een outfit kiezen die comfortabel, praktisch en stijlvol is voor je volgende festivalbezoek.

Conclusie

Er zijn verschillende soorten jassen die geschikt zijn om te dragen naar een festival, afhankelijk van het weer en andere omstandigheden. Een regenjas is ideaal voor regenachtige omstandigheden, terwijl een bomberjack geschikt is voor lente- of zomerfestivals. Een leren jas is een klassieke en duurzame optie, terwijl een windjack weer perfect is voor bescherming tegen de wind. Overweeg de voor- en nadelen van elke optie voordat je een keuze maakt, zodat je zeker weet dat je de juiste jas kiest voor het festival dat je gaat bezoeken.

Welke jas is het beste voor een festival?

Het hangt af van het weer en de omstandigheden op het festival. Een regenjas is bijvoorbeeld ideaal voor regenachtige festivals, terwijl een leren jas een klassieke en casual mogelijkheid is.

Is een windjack geschikt voor een festival?

Een windjack is geschikt voor festivals waar het vooral om bescherming tegen de wind gaat, maar het biedt minder bescherming tegen regen en kou.

Zijn bomberjacks geschikt voor festivals?

Ja, bomberjacks zijn mooi en ook nog eens zeer comfortabel, en bieden voldoende bescherming tegen lichte wind en kou.

Moet ik kleding in laagjes dragen naar een festival?

Ja, het is een goed idee om kleding in laagjes te dragen, zodat je makkelijk kunt aanpassen aan veranderende temperaturen gedurende de dag.

Welke schoenen zijn geschikt voor een festival?

Comfortabele schoenen die geschikt zijn voor langdurig staan en lopen, zoals sneakers of wandelschoenen, zijn geschikt voor festivals. Vermijd schoenen met hakken of open tenen.

Zijn felle kleuren en prints geschikt voor festivals?

Ja, felle kleuren en prints zijn zeer geschikt voor festivals, omdat ze opvallen in de menigte en een vrolijke sfeer creëren.

Zijn leren jassen geschikt voor festivals?

Ja, een leren jas is een casual optie die geschikt is voor festivals. Houd er wel rekening mee dat het minder bescherming biedt tegen regen dan sommige andere festival jassen opties, zoals bijvoorbeeld een regenjas.