Wat is viscone?

Wat is Viscose stof?

Viscose, ook wel bekend als rayon, is een veelgebruikt materiaal in de mode-industrie. Het is een semi-synthetische vezel die wordt gemaakt van bomen. Maar wat is viscose precies? En wat zijn de voor- en nadelen van deze stof? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen.

Wat is Viscose?

Wat is viscose? Viscose is soort stof dat wordt gemaakt van natuurlijke bronnen zoals houtpulp van bomen zoals eucalyptus, beuk, den, bamboe, soja en suikerriet. Deze houtpulp wordt behandeld met chemicaliën en vervolgens gespannen tot vezels. Het resultaat is een stof die zowel de luxe uitstraling van zijde als de comfortabele eigenschappen van zijde en katoen heeft.

Eigenschappen van Viscose

Viscose heeft een aantal eigenschappen die deze stof erg populair maken in de mode-industrie. Ten eerste is deze stof luchtig, wat het ideaal maakt voor blouses en zomerkleding. Het is ook ademend, wat betekent dat het niet aan het lichaam plakt, waardoor het optimaal is voor warm weer kleding. Ook voelt viscose zacht aan, vergelijkbaar met katoen, maar het ziet eruit als zijde. Deze stof is ook in staat om kleurstoffen goed vast te houden zonder te vervagen, zelfs na langdurig gebruik en wassen.

Ga je zweten in viscose? Doordat de stof luchtig is en goed ademend zal je niet erg gaan zweten in viscose (mits je je niet heel erg inspant of wanneer het erg warm is uiteraard). 

Is Viscose Rekbaar?

Is viscose rekbaar? Nee, de stof is van zichzelf niet rekbaar. 

Hoewel viscose van zichzelf niet rekbaar is, kan het rekbaar worden gemaakt door het te mengen met andere materialen zoals Lycra. Dit maakt het mogelijk om kledingstukken te maken die zowel comfortabel als vormvast zijn. Dit is het voordeel van synthetische stoffen, doordat deze stoffen kunstmatig gemaakt worden kunnen er bepaalde eigenschappen aan toegevoegd worden. 

Viscose Stof Voor- en Nadelen

Zoals elke stof, heeft viscose zowel voor- als nadelen. Een van de grootste voordelen van viscose is dat het een goedkoop alternatief is voor natuurlijke zijde. De stof is ook ademend en absorbeert goed vocht, wat het een uitstekende keuze maakt voor zomerkleding.

Echter, viscose heeft ook een aantal nadelen. Zo kreukt viscose makkelijk, wat betekent dat kledingstukken van viscose vaak gestreken moeten worden. Ook krimpt de stof snel wanneer de stof niet op de juiste manier wordt gewassen. Bovendien verliest viscose zijn sterkte als het nat is, wat betekent dat het voorzichtig moet worden gewassen.

Is Viscose Synthetisch?

Viscose wordt vaak aangeduid als een semi-synthetische stof. Dit komt doordat het wordt gemaakt van natuurlijke bronnen (houtpulp), maar het moet een chemisch proces ondergaan om te worden omgezet in een bruikbare vezel. Dit betekent dat het niet volledig natuurlijk, niet volledig synthetisch is. 

Dus is Viscose synthetisch? Ja, voor een deel, maar ook een deel natuurlijk. Dit maakt viscose een semi synthetische stof.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *