Wat is Piqué?

Wat is Piqué stof? 

Piqué stof, ook wel bekend als Piqué, is een type weefsel dat zich kenmerkt door verhoogde parallelle koorden of geometrische ontwerpen. Het is een stof die zowel stevig als zacht aanvoelt, en wordt vaak gebruikt in kleding zoals overhemden en polo’s vanwege zijn unieke eigenschappen.

De Oorsprong van Piqué Stof

De naam “piqué” komt van het Franse woord “Piquer”, wat ‘quilten’ betekent. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Lancashire katoenindustrie in de late 18e eeuw. Piqué weven imiteerde de geborduurde Provençaalse quilts die in Marseille werden gemaakt.

Eigenschappen van Piqué Stof

Wat is Piqué voor een stof? Piqué stof is dikker en stugger dan normaal katoen, maar voelt zacht aan en is ademend. Echter is de originele vorm van deze stof wel volledig van katoen gemaakt. Deze stof behoudt zijn vorm en hoef je nauwelijks te strijken. Hierdoor is het een populaire keuze is voor kledingstukken die zowel mooi als praktisch moeten zijn. De grovere structuur van de piqué stof voorkomt dat de stof snel gaat kreukelen, en het heeft goede vochtregulatie eigenschappen, waardoor deze stof koel blijft op warme dagen. Ga je van pique zweten? Doordat pique een ademende stof is, ga je van pique niet erg zweten. 

Piqué in Kleding

In wat voor kleding wordt Piqué veel gebruikt? Piqué stof wordt vaak gebruikt in overhemden en polo’s. De stof geeft een stoere stijl in een materiaal dat er luxe uitziet. Het is stevig en dik, maar toch licht om te dragen. Piqué katoen wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de Palermo overhemden en de Marbella polo’s. Het materiaal Piqué wordt eigenlijk maar weinig in jassen gebruikt omdat het niet de eigenschappen heeft die je in een jas zoekt. Wel wordt Piqué vaak nog in trenchcoats gebruikt.

Verschil tussen Piqué Katoen en Jersey Katoen

Pique is dus een vorm van katoen en wordt vaak in de war gehaald met Jersey katoen, maar wat zijn de verschillende tussen deze twee stoffen? Het belangrijkste verschil tussen piqué katoen en jersey katoen ligt in de dikte, structuur en zachtheid van de stof. Piqué katoen is steviger en dikker dan jersey katoen, maar voelt zacht aan en is ademend. Jersey katoen daarentegen is zachter en soepeler, maar minder stevig dan piqué katoen. Doordat het minder stevig en ‘zwaar’ is gekreukeld in veel gevallen jersey katoen sneller. 

Veelgestelde Vragen

Wat is piqué voor stof? 

Piqué is een specifiek type katoen met unieke eigenschappen. Het is dikker en stugger dan gewoon katoen, maar voelt zacht aan en is ademend.

Wat is een piqué shirt? 

Een piqué shirt is een shirt gemaakt van piqué stof. Het is dikker en stugger dan een gewoon katoenen shirt, maar voelt zacht aan en is ademend. Vaak worden polo’s en overhemden van deze stof gemaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *