Wat is Lyocell?

Wat is Lyocell?

Lyocell, ook bekend onder de merknaam Tencel, is een duurzame stof die de laatste jaren erg populair is geworden. De stof Lyocell is een semi-synthetische stof gemaakt van cellulose, een organisch polymeer dat voorkomt in de celwanden van planten.

Het Productieproces van Lyocell

Het productieproces van lyocell begint met het oogsten van hout uit duurzaam beheerde bossen. Dit hout wordt vervolgens verwerkt tot pulp, die wordt opgelost in een organisch oplosmiddel om een stroperige substantie te vormen. Deze substantie wordt door een spinneret geduwd om vezels te vormen, die vervolgens worden gewassen en gedroogd. Het resultaat is een zachte, ademende stof die zowel sterk als duurzaam is.

De Duurzaamheid van Lyocell

Een van de belangrijkste voordelen van lyocell is de duurzaamheid van het productieproces. Het oplosmiddel dat wordt gebruikt om de houtpulp te ontbinden, wordt in een gesloten lus gerecycled, wat betekent dat bijna alle chemicaliën die worden gebruikt in het proces worden teruggewonnen en hergebruikt. Dit maakt lyocell een milieuvriendelijk alternatief voor andere stoffen zoals katoen en polyester, die aanzienlijke hoeveelheden water en chemicaliën vereisen om te produceren.

De Veelzijdigheid van Lyocell

Lyocell is ook zeer veelzijdig en kan worden gebruikt om een breed scala aan producten te maken, van kleding tot handdoeken tot medische verbanden. Het is bijzonder populair in de mode-industrie, waar het wordt gewaardeerd om zijn zachtheid, drapering en ademend vermogen. Lyocell kan ook worden gemengd met andere vezels zoals zijde, katoen, rayon, polyester, linnen, nylon en wol om verschillende texturen en eigenschappen te creëren.

Het Wassen van Lyocell

Wat betreft het wassen van lyocell, het kan in de machine worden gewassen op een delicate instelling of met de hand worden gewassen met koud water. Het is belangrijk om te onthouden dat lyocell stoffen niet moeten worden uitgewrongen, omdat dit de vezels kan beschadigen. In plaats daarvan moet overtollig water worden uitgeknepen. Strijken is meestal niet nodig voor lyocell omdat de stof van zichzelf niet snel kreukt, maar als het nodig is, kan een kledingstomer of stoomstrijkijzer worden gebruikt om rimpels te verwijderen.

Lyocell en Zweten

Een andere opmerkelijke eigenschap van lyocell is zijn vermogen om vocht te absorberen en af te voeren, wat het een uitstekende keuze maakt voor mensen die veel zweten. Lyocell is 50% meer absorberend dan katoen en heeft een langere afstand voor het afvoeren van vocht in vergelijking met andere stoffen. Dit betekent dat het helpt om vocht weg te trekken van de huid en snel te drogen, wat kan helpen om je koel en droog te houden.

Conclusie

In conclusie, lyocell is een innovatieve stof die een duurzaam, veelzijdig en comfortabel alternatief biedt voor traditionele materialen zoals katoen en polyester. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe outfit, beddengoed of zelfs medische verbanden, lyocell is een optie die het overwegen waard is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *