Wat is een peacoat jas?

Wat is een peacoat Jas? 

Peacoat jassen zijn een tijdloos kledingstuk dat zowel stijlvol als functioneel is. Maar waar komt de naam “Pea coat” eigenlijk vandaan? Het antwoord op deze vraag brengt ons terug naar de geschiedenis van deze jas.

Wat is een peacoat jas? Deze soort jas is een korte wollen jas die vroeger veel door zeemannen werd gedragen. 

De oorsprong

Wat betreft de oorsprong van het woord bestaan er verschillende theorieën. 

De term “Pea coat” heeft zijn oorsprong in het Nederlandse woord “pijjekker” of “pijjakker”, zoals beschreven in een artikel van het Britse maritieme tijdschrift ‘The Mariner’s Mirror’ uit 1975. Dit verwijst naar het specifieke blauwe doek van twill met pool aan één kant dat werd gebruikt om deze jassen te maken. In de wereld van de zeemannen werd dit doek vaak “pilot cloth” genoemd, afgekort tot “P-cloth”. Vandaar de term “P-jacket” en later “Pea coat” voor de jas gemaakt van dit materiaal.

De Peacoat jas vindt zijn wortels in de kleding van Europese zeelieden en mariniers, met een ontwerp dat speciaal was bedoeld om bescherming te bieden tegen de barre weersomstandigheden op zee. De traditionele Peacoat was gemaakt van stevige wollen stoffen, in de kenmerkende marineblauwe kleur, uitgerust met een dubbele rij knopen, brede revers, en vaak schuine steekzakken. Deze materialen waren niet alleen erg functioneel, maar droegen ook bij aan de iconische uitstraling van deze peacoat jas.

Een andere populaire theorie, gesteund door de Amerikaanse marine, stelt dat de naam “Pea coat” is afgeleid van het Engelse woord “pilot”, dat verwijst naar de stof waaruit de jas oorspronkelijk werd gemaakt. Deze versie suggereert dat “P-cloth” werd gebruikt om “pilot cloth” aan te duiden, wat leidde tot de term “Pea coat” voor de jas zelf.

Of het nu gaat om de herkomst van de naam of de specifieke details van het verhaal, één ding is zeker: de Pea coat is een prachtige en tijdloze jas die zowel stijl als functionaliteit biedt en zijn plaats heeft verdiend in de modewereld en daarbuiten.

Duurzaamheid en stijl

Door de eeuwen heen heeft de Peacoat jas zijn oorspronkelijke ontwerp grotendeels behouden. Dit laat maar weer hoe tijdloos dit model is. Moderne interpretaties van de Peacoat blijven trouw aan zijn oorspronkelijke afkomst, met materialen variërend van de traditionele wol tot de iets moderne materialen, waaronder kasjmier en zelfs polyester, voor wat meer comfort. Kledingontwerpers hebben tegenwoordig een paar dingen veranderd om de jas aan te passen aan de modetrends van tegenwoordig, zonder afbreuk te doen aan zijn klassieke silhouet.

Veelzijdigheid in Styling

De jas is geschikt voor verschillende gelegenheden, van formele bijeenkomsten tot casual uitstapjes. Het traditionele model, met zijn dubbele rij knopen en grote kraag, kan makkelijk gecombineerd worden met zowel een pak als een casual outfit. Voor de koudere maanden kan de Peacoat worden gedragen met accessoires zoals mutsen, handschoenen, en sjaals, om het warm te hebben, maar er ook alsnog geweldig uit te zien.

Een tijdloze investering

De Peacoat jas is ongetwijfeld een tijdloze klassieker die zijn waarde door de jaren heen heeft bewezen. Of het nu gedragen wordt als een eerbetoon aan zijn maritieme afkomst of wordt gedragen als een stijlvolle aanvulling voor de moderne garderobe, de Peacoat blijft altijd een populair item. 

Jasdirect, je betrouwbare bron voor alles wat met jassen te maken heeft, nodigt je uit om de veelzijdigheid en tijdloze charme van de Peacoat jas zelf te ontdekken. Ontdek een breed assortiment aan Peacoat jassen van verschillende webshops, vergelijk prijzen en stijlen, en vind de perfecte Peacoat die bij jouw persoonlijke stijl past.

Bekijk alle Peacoat jassen heren

Bekijk alle Pecoat jassen dames

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *