Wat is een duffel jas?

Wat is een duffel jas?

In de wereld van mode en functionaliteit is er één jas die zijn stempel heeft gedrukt: de duffel jas. Laten we duiken in wat deze jas zo uniek maakt en waarom het een echte must-have is in de kledingkast van velen.

De duffel jas

Wat is een duffel jas? Een duffel jas is een type jas gemaakt van duffel. Duffel is een waterdichte, sterke, wollen stof en is vaak te herkennen aan het gestreepte patroon. De jassen zijn vaak lang en worden vaak herkent aan de knopen waarmee je ze dicht doet, dit is een houtje-touwtjessluiting waardoor de jas makkelijk open en dicht te doen is. Daarnaast hebben duffel jassen vaak een capuchon. 

Geschiedenis

Voordat we verder ingaan op de duffel jas, laten we eerst even duiken in de geschiedenis van deze prachtige jas. De duffel jas heeft namelijk een prachtige geschiedenis. 

Het verhaal van de duffel jas begint eind 18e eeuw in Engeland, ontworpen door John Partridge en later in de 19e eeuw veel gebruikt door de Engelse koninklijke marine. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deze jassen een belangrijk onderdeel van de uitrusting van het Engelse leger en werd gedragen door grote namen zoals veldmaarschalk Bernard Montgomery en kolonel David Stirling. 

Na de oorlog vonden deze jassen meer hun weg naar de ‘normale’ burgers, waardoor deze duffel jassen een soort waar symbool werden en een eerbetoon aan het Engelse leger en de rol ervan in de bevrijding van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wat maakt deze jas uniek?

Wat maakt de duffel jas zo uniek? De duffel jas staat bekend om zijn mooie uiterlijk en de vele karakteristieke details zoals de vaak opvallende knopen. Deze soort jassen zijn vaak gemaakt van duffel, stevig, wind- en waterdicht wol. Hierdoor biedt deze jas bescherming tegen de meest barre (weers)omstandigheden, waardoor het dus ook een ideale jas was voor Engelse militairen en mariniers. 

De kenmerkende houtje-touwtjessluiting, bestaande uit houten pennen en touwen gespen, geeft de jas een authentieke uitstraling en zorgt ook voor functionaliteit. Zelfs in de meest uitdagende (weers)omstandigheden konden mariniers met handschoenen aan deze jas zonder enige moeite dichtdoen en opendoen. Ook heeft deze jas vaak een capuchon waardoor de jas ook ideaal is bij regen of wind. 

Evolutie en inspiratie

Hoewel de klassieke duffel jas altijd zijn charme zal behouden, heeft de moderne mode-industrie niet stilgezeten. Hedendaagse modeontwerpers laten zich nog steeds inspireren door het tijdloze ontwerp van de duffel jas. Dit zorgt voor meer trendy varianten met eigentijdse accessoires en materialen. Deze moderne interpretaties maakt de duffel jas altijd nog een populaire jas om te dragen.

Popcultuur

De populariteit van de duffel jas reikt verder dan alleen functionaliteit en mode. Talloze beroemdheden, van popmuzikanten tot filmsterren, hebben deze jas gedragen. Grote iconen zoals David Bowie in de film “The Man Who Fell to Earth” en Natalie Portman hebben de duffel jas gedragen, waardoor het een tijdloos kledingstuk van coolheid en stijl is geworden.

Kortom, de duffel jas is veel meer dan alleen een kledingstuk. Het is een symbool van geschiedenis, functionaliteit en tijdloze stijl dat blijft resoneren in de moderne wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *