Wat is Durable Water Repellent? (DWR)

Durable water repellent (DWR)

Als je op zoek bent naar een nieuwe jas die waterafstotend is kan dit nog een hele moeilijke zoektocht zijn. Wanneer het gaat om kleding en outdooruitrusting, is de term “Waterafstotend” of “Waterproof” een veelvoorkomend begrip. Een jas die water afstoot, betekent dat de stof water afstoot en dat je niet doorweekt raakt bij regen of sneeuw. Echter, niet alle waterafstotende stoffen zijn volledig waterdicht. Er is een specifieke soort waterafstotende stof die bekend staat als “Durable Water Repellent” of wel DWR genoemd. In dit artikel zullen we bespreken wat Durable Water Repellent precies is en hoe het verschilt van andere waterafstotende materialen.

Water Repellent vs Waterproof: Wat is het verschil?

De term waterafstotend en Water Repellent worden vaak als synoniem van elkaar gebruikt, maar er zit een groot verschil tussen deze twee dingen. Het is belangrijk om het verschil tussen waterafstotend en Water Repellent goed te begrijpen. Water Repellent stoffen hebben een coating behandeling ondergaan om water af te stoten en te voorkomen dat het in de stof doordringt. Dit betekent echter niet dat de stof vrijwel volledig waterdicht is. Het kan na verloop van tijd wel doorweekt raken bij langdurige blootstelling aan vocht, of wanneer het wordt ondergedompeld in water. Water Repellent is dus niet volledig waterdicht, maar heeft als eigenschap dat de stof wel goed ademt waardoor het wel comfortabel is als een outdoorjas. 

Waterdichte stoffen zijn ontworpen om volledig waterdicht te zijn en voorkomen dat water doordringt. Dit kan worden bereikt met een speciale coating of membraan dat op de stof wordt aangebracht. Een waterdichte jas is bijvoorbeeld ontworpen om water buiten te houden, zelfs tijdens zware regenbuien of wanneer je in water valt. Het voordeel van deze stoffen is dat je volledig droog blijft. Het nadeel van deze stoffen is in de meeste gevallen dat de stoffen slecht ademenen waardoor de kans dat je nat wordt van je eigen zweet groot is. 

Wat is Durable Water Repellent (DWR)?

Durable Water Repellent (DWR) is een waterafstotende coating behandeling die vaak wordt gebruikt op outdoor kleding en andere uitrusting. Het is ontworpen om water af te stoten en te voorkomen dat de stof doordrenkt raakt. DWR-coatings worden op stoffen aangebracht om ze waterafstotend te maken, waardoor het water op het oppervlak van de stof blijft liggen in plaats van erin te dringen.

DWR-coatings zijn vooral handig op kleding en uitrusting die veel worden blootgesteld aan vocht, zoals regenjassen, softshell-jassen, wandelbroeken, enz. Een DWR-coating kan ook worden toegevoegd aan andere materialen, zoals tenten en slaapzakken, om ze waterafstotend te maken. Een DWR coating is een coating die op de stof wordt aangebracht. Deze coating kan weer minder worden wat als gevolg heeft dat de jas minder waterdicht word. Je kan bij deze jassen wel gewoon opnieuw de coatinglaag aanbrengen. 

Hoe werkt Durable Water Repellent (DWR)?

Stel je voor dat je een gewoon papier hebt en er water op laat vallen. Het water wordt opgenomen door het papier en is het blaadje en hetgene wat onder het blaadje zit nat. Maar als je een speciale spray op het papier spuit, dan zal het water er niet in het papier trekken, het zal er meteen weer af rollen! Durable Water Repellent (DWR) is net als die speciale spray. Het wordt op kleding en spullen gespoten om ervoor te zorgen dat water er niet in kan trekken. Dit sprayen wordt ook wel coating genoemd. In plaats daarvan blijft het water op het oppervlak liggen en rolt het er gemakkelijk af. Zo blijft de stof droog en blijf jij ook droog!

DWR coatings werken door het veranderen van de oppervlakte grootte van de stof, waardoor waterdruppels niet kunnen doordringen door de coating. In plaats daarvan blijft het water op het oppervlak van de stof liggen en rolt het eraf in plaats van dat het in de stof trekt. Dit zorgt ervoor dat de stof droog blijft en voorkomt dat het zwaarder wordt als het doorweekt raakt. 

DWR coatings zijn niet permanent en kunnen na verloop van tijd in zijn geheel afslijten. Na verloop van tijd zal de stof minder waterafstotend worden en is het mogelijk dat de stof wel doorweekt raakt door regen of sneeuw. Dit houdt dus in dat de coatinglaag niet meer goed werkt en dat de druppels er niet afrollen, maar in de stof trekken. Dit betekent echter niet dat de DWR coating helemaal is verdwenen. Het kan nog steeds enige mate van waterafstotendheid hebben, maar het zal niet zo effectief zijn als bij een nieuwe DWR behandeling. Om deze reden wordt aanbevolen om de DWR behandeling regelmatig te doen om de prestaties van de stof optimaal te houden.

Hoe kan ik mijn waterafstotende kleding onderhouden?

Om de waterafstotende werking van je kleding te behouden, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Bij de meeste mensen gaat het fout wanneer ze de jas gaan wassen. Was je waterafstotende kleding bijvoorbeeld op een koude temperatuur en gebruik geen wasverzachter, omdat dit de DWR coating kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een speciaal wasmiddel dat is ontworpen voor dit soort kleding. Doe de jas het liefste helemaal niet in de droger, maar laat de jas droger aan de waslijn of op een wasrek. Als je de jas toch liever wel in de droger doet dan is het aan te raden om de droger op een lage temperatuur te zetten of op een synthetische stoffen programma te zetten. Ga daarnaast ook voor een programma dat zo kort mogelijk duurt en niet al te intensief is voor de jas. 

Conclusie

Durable Water Repellent (DWR) is een specifieke soort waterafstotende behandeling die wordt gebruikt op outdoor kleding en andere uitrusting zoals tenten en slaapzakken. Het is ontworpen om water af te stoten en te voorkomen dat de stof doorweekt raakt. DWR coatings worden op stoffen aangebracht om ze waterafstotend te maken, waardoor het water op het oppervlak van de stof blijft liggen in plaats van erin te dringen. Het is belangrijk om de DWR behandeling regelmatig opnieuw aan te brengen om de waterafstotende werking van de kleding of andere uitrusting goed te houden. Vergeet niet dat Durable Water Repellent stoffen niet hetzelfde zijn als waterdichte stoffen, dus het is belangrijk om het verschil te begrijpen om de juiste uitrusting te kiezen voor jouw activiteiten.

Wat is Durable Water Repellent?

Durable Water Repellent (DWR) is een specifieke soort waterafstotende behandeling dat wordt gebruikt op kleding of andere uitrusting die een waterafstotende functie moeten hebben. Het is ontworpen om water af te stoten en te voorkomen dat de stof doordrenkt raakt.

Hoe werkt DWR?

DWR-coatings werken door het veranderen van de oppervlaktespanning van de stof, waardoor waterdruppels niet kunnen doordringen in de stof. In plaats daarvan blijft het water op het oppervlak van de stof liggen en rollen de druppels eraf.

Wat is het verschil tussen waterafstotend en waterdicht?

Waterafstotende stoffen zijn ontworpen om water af te stoten en te voorkomen dat het in de stof doordringt, terwijl waterdichte stoffen volledig waterdicht zijn en voorkomen dat water doordringt.

Hoe kan ik mijn waterafstotende kleding onderhouden?

Was je waterafstotende kleding bijvoorbeeld op een koude temperatuur en gebruik geen wasverzachter, omdat dit de DWR coating kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een speciaal wasmiddel dat is ontworpen voor dit soort materiaal en dat de coating niet aantast. Als je merkt dat je waterafstotende kleding minder effectief wordt, kun je de jas opnieuw laten coaten met een coating spray.

Is waterafstotend hetzelfde als waterbestendig?

Nee, waterafstotende stoffen zijn ontworpen om water af te stoten en te voorkomen dat het in de stof doordringt, terwijl waterbestendige stoffen zijn ontworpen om water te weerstaan, maar ze zijn niet volledig waterdicht en kunnen na verloop van tijd doordrenkt raken.

Wat is het verschil tussen DWR en een waterdichte coating?

DWR is een waterafstotende behandeling die is ontworpen om water af te stoten en te voorkomen dat de stof doordrenkt raakt. Echter is een waterafstotende jas niet volledig waterdicht en ademt de jas beter. Een waterdichte coating is ontworpen om de stof volledig waterdicht te maken en voorkomt dat water doordringt. Het nadeel van deze functie is dat de jas vaak slecht ademt waardoor je erg kan gaan zweten bij inspanning.

Kan ik zelf DWR aanbrengen op mijn kleding?

Ja, er zijn verschillende DWR-sprays en -wasmiddelen beschikbaar die je kunt gebruiken om de waterafstotende werking van je kleding te herstellen. Volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.

Hoe lang blijft DWR effectief?

DWR coatings zijn niet permanent en kunnen na verloop van tijd slijten. Na verloop van tijd zal de stof minder waterafstotend worden en is het mogelijk dat het doorweekt raakt door regen of sneeuw. Het wordt aanbevolen om de DWR behandeling regelmatig te vernieuwen om de prestaties van de stof te behouden.