Wat is acryl stof?

Wat is acryl stof?

Wat is acryl stof? Acryl stof, ook wel bekend als polyacryl, polyacrylonitril, dralon en kort genoemd acryl, is een synthetische stof die veel wordt gebruikt in de textielindustrie. Het is een materiaal dat bekend staat om zijn warmte, lichte gewicht, sterkte en zachtheid. Maar wat maakt acryl zo speciaal en wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik ervan in kleding? Laten we dat eens nader bekijken.

De Eigenschappen van Acryl Stof

Acryl is een synthetische vezel die wordt gemaakt uit acrylonitril, een organische verbinding die wordt verkregen uit aardolie en aardgas. Het wordt gespannen volgens het nat- of droogspinproces en heeft een aantal kenmerkende eigenschappen die het een populaire keuze maken in de textielindustrie. Voordelen van acryl zijn:

 • Warm
 • Licht van gewicht
 • Sterk
 • Zacht
 • Kleurvast
 • Kreukvrij

Warmte en Lichtgewicht

Acryl stof is warm, zelfs warmer dan wol (de stof die bekend staat om zijn warmte). Dit maakt het een goede keuze voor winterkleding zoals winterjassen, truien en sjaals. Naast de warmte, is acryl ook nog eens licht van gewicht, wat zorgt voor extra comfort van de drager van dit materiaal.

Sterkte en Zachtheid

Acryl is een sterke vezel die goed bestand is tegen slijtage. Deze stof is ook opmerkelijk zacht, waardoor het een aangenaam gevoel op de huid geeft. Dit maakt het een populaire keuze voor kledingstukken die direct in contact komen met de huid, zoals truien en sjaals. Ook zit deze stof vaak in de binnenkant van jassen verwerkt omdat het heerlijk zacht is.

Kleurvast en Kreukvrij

Naast de voordelen van warmte, lichtgewicht, sterkte en zachtheid heeft acryl ook een aantal uiterlijke kenmerken. Acryl is een goed kleurvast materiaal, wat betekent dat dit materiaal goed zijn kleur behoudt, zelfs na vele wasbeurten. Een ander voordeel van acryl is ook dat het kreukvrij is, wat het onderhoud en de verzorging van acryl kledingstukken vergemakkelijkt.

De Voordelen van Acryl Stof

Naast de bovengenoemde eigenschappen, heeft acryl nog een aantal andere voordelen. Het krimpt niet, wat betekent dat acryl kledingstukken hun pasvorm goed behouden, zelfs na een aantal wasbeurten. Ook is acryl bestand tegen motten en schimmels, wat zorgt voor een lange levensduur van het kledingstuk.

Acryl is ook goedkoop in vergelijking met natuurlijke vezels zoals wol en katoen. Dit maakt het een haalbare optie voor ook mensen met weinig budget. Acryl droogt ook snel, wat het een praktische keuze maakt voor kleding en huishoudelijke artikelen zoals dekens en gordijnen. Voordelen van acryl zijn dus:

 • Krimpt niet
 • Behoudt pasvorm
 • Bestand tegen motten en schimmels
 • Lange levensduur
 • Goedkoop

De Nadelen van Acryl Stof

Ondanks de vele voordelen, heeft acryl ook enkele nadelen. Een van de grootste nadelen is dat het niet zo ademend is als natuurlijke vezels. Dit betekent dat het zweet niet zo goed absorbeert, wat kan leiden tot een oncomfortabel gevoel bij warm weer. Dus ga je zweten van acryl? Ja, van deze stof kan je zeker gaan zweten omdat het vocht niet goed naar buiten kan. 

Acryl kan ook bij statische elektriciteit opbouwen in de kleding. Dit kan ongemak veroorzaken en kan ook leiden tot het aantrekken van stof en haren aan de kleding. Nadelen van acryl zijn dus:

 • Je kan er van gaan zweten
 • Kan statisch worden
 • Trekt makkelijk haren en stof aan

Bron: Wikipedia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *