Wat was de warmste dag ooit in Nederland?
De warmste dag ooit in Nederland vond plaats op 25 juli 2019. Op die dag werden er in Nederland temperatuurrecords verbroken met een verbluffende stijging van meer dan twee graden met het vorige record van 75 jaar geleden. Het oude record van 38,6 ℃, dat werd gemeten op 23 augustus 1944, werd overschreden en de temperatuur steeg naar ruim boven de 40 graden. Op verschillende meetpunten werd een maximumtemperatuur van 40,7 ℃ gemeten, waarbij Gilze-Rijen de hoogste temperatuur meten. Deze extreme temperatuur werd voor een lange tijd als zeer onwaarschijnlijk beschouwd door meteorologen, maar het werd plotseling de realiteit. Deze dag was dus niet echt weer voor een jas.
Deze temperatuurrecords werden niet alleen in Nederland verbroken. In 2022 werden er in Noordwest-Canada en Amerika ook langjarige hitte records verbroken met een stijging van meer dan 5 graden op meerdere plekken.
De hitte die Nederland treft, komt meestal uit het zuiden. Warme lucht stroomt naar Nederland aan de oostflank van een ondiep lagedrukgebied dat zich voor de kust van Spanje richting Engeland beweegt. Op zulke dagen is er ook vaak hoge druk in de buurt, wat resulteert in veel zonneschijn en ideale omstandigheden voor tropische hitte in Nederland.
De kans op het breken van temperatuurrecords neemt toe naarmate het klimaat sneller opwarmt. In een opwarmend klimaat worden records vaker gebroken, omdat de gemiddelde temperatuur constant stijgt. Dit betekent dat de kans op grote uitschieters en records ook toeneemt. Klimaatmodellen tonen aan dat de kans op record temperaturen in Nederland jaarlijks ongeveer 2 procent is en naar verwachting zal toenemen tot ongeveer 3 procent per jaar tegen 2060.
Een nieuw record halen is meestal erg leuk, maar in dit geval is het record wat minder leuk. Om deze records te stoppen, is het noodzakelijk om de klimaatopwarming te beperken. Alleen door maatregelen te nemen om de opwarming van de aarde te verminderen, kunnen we de kans op extreme hitte en recordbrekende temperaturen in de toekomst verkleinen.
Bron: Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI)