vlek uit jas verwijderen

Vlekken uit jas verwijderen

vlek uit jas verwijderen

Vlekken kunnen makkelijk in je jas komen, maar het verwijderen van een vlek kan een hele uitdaging zijn. Als je een vlek in je jas hebt en je wilt de vlek verwijderen uit de jas is het is belangrijk om te weten met welk soort materiaal je te maken hebt bij het verwijderen van vlekken op een jas. Of het nu gaat om katoen, wol, polyester, nylon, viscose, polyamide of zijde, er zijn verschillende tips en methoden om vlekken uit verschillende materialen te halen. Voordat je begint met het verwijderen van de vlek, is het altijd verstandig om het wasetiket van de jas te bekijken om te erachter komen van welk materiaal de jas gemaakt is en of de jas in de wasmachine of droger gewassen mag worden. In dit artikel geven we je een aantal manieren om vlekken uit je kleding te verwijderen. 

Vlekken verwijderen uit katoen

Katoen is een veelgebruikt materiaal als het gaat om jassen en ook het bekendste materiaal.

Katoen is een duurzame stof die op verschillende manieren behandeld kan worden bij vlekken of viezigheid zonder deze stof te beschadigen. In de meeste gevallen is het al voldoende om de vlek lichtjes in te wrijven met een beetje wasmiddel. Vervolgens kun je de jas wassen zoals gebruikelijk je gebruikelijk zou doen (bekijk hiervoor het wasetiket van de jas). Het is ook interessant om te weten dat bepaalde middelen in huis ook goed kunnen helpen bij het verwijderen van vlekken uit katoenen jassen. 

Vlekken verwijderen uit wol

Het is belangrijk om vlekken uit wol zo snel mogelijk te verwijderen uit de kleding of jas. Hoe moet je een vlek uit wol verwijderen? Dep de vlek direct droog met een doek die vocht opneemt. Omdat wol erg gevoelig is voor warmte, is het beter om niet in de vlek wrijven, maar voorzichtig te deppen en de hoeveelheid water op hel te minimaliseren. Als de vlek al is opgedroogd, kun je het beste een speciaal wolwasmiddel gebruiken. Dep het wasmiddel op de vlek en was het kledingstuk daarna op een wolwasprogramma. Laat de jas vervolgens plat drogen om te voorkomen dat de stof uitrekt. Twijfel je of de vlek uit je wollen jas of kleding een goed idee is? Breng dan de jas dan naar een stomerij of een specialist voor het verwijderen van de vlek. Bij wol is dit vaak verstandiger om te doen omdat wol een enorm gevoelig materiaal is.

Vlekken verwijderen uit polyester, nylon, viscose of polyamide

Een andere categorie van stoffen zijn de synthetische stoffen. Deze stoffen zijn geen natuurlijke stoffen, maar samengestelde materialen. Er zijn verschillende soorten synthetische stoffen, waarvan de meeste niet (erg) kwetsbaar zijn. Om deze reden hoef je bij het behandelen van vlekken op synthetische stoffen niet al te voorzichtig te zijn. Over het algemeen reageert kunststof goed op standaard wasmiddelen met enzymen, maar het is geen goed idee om agressieve chemicaliën zoals bleekmiddel te gebruiken bij dit soort stoffen. Als je een speciale vlekkenverwijderaar gebruikt, controleer dan altijd of deze geschikt is voor het behandelen van deze synthetische materialen.

Vlekken verwijderen uit zijde

Ongeacht de grootte van de vlek, is het belangrijk om zijde op de juiste manier te verwijderen. Begin door de vlek voorzichtig te behandelen met een speciaal wasmiddel voor zijde. Laat het wasmiddel een tijdje intrekken, maar laat het niet opdrogen. Vervolgens kun je de hele jas in warm water laten weken om vervolgens zichtbare wasmiddel vlekken op de zijde te voorkomen. Herhaal indien nodig. Als de vlek na het voorbehandelen en wassen nog steeds op de jas zit, laat de jas dan niet drogen en breng hem naar een stomerij.

Vlekken makkelijk verwijderen 

Met deze tips kun je vlekken uit verschillende materialen verwijderen en je jas weer in goede staat brengen. Onthoud altijd om het wasetiket van je goed kleding te controleren en wees voorzichtig bij het behandelen van gevoelige materialen zoals wol en zijde. Door de juiste methoden toe te passen, kun je genieten van een schone en vlekkeloze jas, ongeacht het type materiaal waarvan deze gemaakt is. In veel gevallen kan bij vlekken het beste de vlek eerst los behandeld worden door de vlek te deppen met wasmiddel en vervolgens in de wasmachine te stoppen, maar wat nou als de vlek er nog steeds inzit? Dit is vaak het geval bij vetvlekken die wat hardnekkiger zijn. 

Hardnekkige vlekken verwijderen uit kleding

Een vetvlek in je kleding of een andere hardnekkige vlek is erg vervelend om in je kleding te krijgen. Een vlek krijgen in je jas of kleding kan tijdens elk moment van de dag gebeuren. Dit kan tijdens het koken, frituren of eten kan vet zonder dat je er iets aan kunt doen op je kleding komen. Hier zijn 5 tips om deze hardnekkige vet vlekken uit je kleding of jas te krijgen. 

Tip 1: Schoonmaakazijn

Heb je een suède kledingstuk en heb je hier een hardnekkige vlek inzitten? Hoe krijg je dit eruit? Je kunt azijn op een tandenborstel doen en met de tandenborstel langzaam over de vlek wrijven. Pas wel op dat je niet te hard boent, dan kan je de vlek verspreiden.

Tip 2: Vermijd heet water 

Heb jij net iets gemorst en is de vlek dus nog ‘vers’? Gebruik dan nooit warm water of warm water gecombineerd met reinigingsmiddelen om de vlek te verwijderen. De warmte zorgt er namelijk voor dat de vlek nog sneller in jouw kleding trekt. Dit maakt het alleen lastiger om de vlek te verwijderen. Heb je een verse vlek in je jas of kleding? Probeer deze dan direct schoon te deppen met koud water. Gebruik absoluut niet direct warm water. 

Tip 3: Wasbenzine 

Als je er later pas achterkomt dat er een vlek in je kleding zit is wasbenzine een mooie optie. Wasbenzine kan goed hardnekkige vlekken verwijderen uit kleding. Doe een beetje wasbenzine op een doek en dep voorzichtig op de vlek. Doe vervolgens de jas of kledingstuk in de wasmachine omdat dit voor flink wat stank in de kleding kan zorgen.

Tip 4: Citroenschijfje 

Een andere methode om een vlek te verwijderen is door een citroenschijfje te gebruiken. Hoe maak je met een citroenschijfje een plek schoon? Snij nu een stukje citroen af en wrijf dit vervolgens over de vlek heen. Gooi als je dit hebt gedaan het kledingstuk in de was om de kleding weer fris te laten ruiken.

Tip 5: Vloeibaar afwasmiddel 

Is het kledingstuk waar de vetvlek op zit van polyester of een andere synthetische stof gemaakt? Deze vlek kan je dan makkelijk verwijderen met behulp van vloeibaar afwasmiddel. Was het kledingstuk of jas vervolgens op de hoogste temperatuur die wordt aanbevolen op het waslabel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *