Pluizen verwijderen of voorkomen op je kleding of jas

Pluizen verwijderen of voorkomen op je kleding of jas

Heb je wel eens opgemerkt dat je jas of trui na een paar keer dragen er pluizig uit begint te zien? Dit pluizen op kleding is een veelvoorkomend probleem, vooral bij kleding die zijn gemaakt van wol of andere lichtere materialen. Pluisjes ontstaan doordat de vezels van de stof na verloop van tijd iets loslaten en in kleine bolletjes iets boven de stof samenkomen. Pluisjes zijn over het algemeen geen groot probleem, maar ze kunnen er wel voor zorgen voor een slordig en onverzorgde uitstraling van je kleding. In dit artikel bespreken we hoe pluisjes ontstaan en hoe je ze kunt voorkomen en/of kunt verwijderen. Ook geven we een aantal handige tips om pluisjes te verminderen en te verwijderen.

Hoe ontstaan pluisjes?

Als je pluisjes voortaan wilt voorkomen is het als eerste belangrijk om te weten hoe pluisjes ontstaan. Als je weet hoe pluisjes ontstaan is het makkelijker om te begrijpen wat precies de oorzaken zijn van deze pluisjes en hoe je de pluisjes kunt verwijderen. Pluisjes ontstaan doordat de vezels van de stof na verloop van tijd een beetje loslaten en veranderen naar kleine bolletjes en bij elkaar gaan zitten. Dat de bolletjes bij elkaar gaan zitten kan verschillende oorzaken hebben. Eén van de belangrijkste oorzaken is door wrijving. Wanneer de stof van je kledingstuk constant in aanraking komt met andere oppervlakken, zoals je tas of je stoel, kan dit ervoor zorgen dat de vezels loslaten en in pluisjes bij elkaar gaan zitten. Hierdoor zie je vaak dat stof bij de onderarm het meest pluist doordat deze vaak in aanraking komt met oppervlakten zoals een bureau of tafel. Ook het dragen van je jas of trui kan zorgen voor veel wrijving, vooral als je veel in beweging bent.

Hoe kun je pluisjes voorkomen?

In dit artikel zullen we vertellen hoe je pluisjes kunt verwijderen, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Er zijn verschillende manieren om pluisjes te kunnen voorkomen. Eén van de beste manieren om pluisjes te voorkomen is om je kledingstuk niet te vaak te wassen. Wassen kan ervoor zorgen dat de vezels van de stof loslaten en in pluisjes bij elkaar gaan zitten. Dit heeft er mee te maken dat een wasmachine voor veel wrijving zorgt en al helemaal wanneer je je kleding centrifugeert. Als je je kledingstuk toch wilt gaan wassen, gebruik dan een waszak. Dit beschermt de stof tegen wrijving en voorkomt zo dat er pluisjes ontstaan. Een waszak zorgt voor een extra laag dat bescherming bied tegen de wrijving van de wasmachine. Ook kun je ervoor zorgen dat je je jas of trui niet te vaak draagt. Door af te wisselen met andere kledingstukken voorkom je dat de vezels van de stof te veel worden belast.

Waarom moet je pluisjes voorkomen?

Pluisjes op je kleding zijn geen groot probleem. Hoewel pluisjes op je kleding geen groot probleem vormen, kunnen ze wel zorgen voor een slordige en onverzorgde uitstraling van de kleding en van de hele outfit. Vooral als je vaak nette kleding draagt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kleding er netjes en verzorgd uitziet. Pluisjes kunnen er ook voor zorgen dat je kleding sneller slijt, omdat de vezels van de stof loslaten. Zoals je wel zult begrijpen is dit niet bevorderlijk voor de kleding. 

Tips om pluisjes te verminderen

Als je toch last hebt van pluisjes op je jas of trui, zijn er een aantal manieren om deze te verminderen en/of helemaal te verwijderen. Eén van de beste manieren is om een scheermesje te gebruiken om de pluisjes te verwijderen. Ga voorzichtig over de stof heen en scheer de pluisjes e raf. Let er wel op dat je niet te hard drukt, anders beschadig je de stof van je kledingstuk. 

Een andere manier om pluisjes te verwijderen is door gebruik te maken van een babyborstel. Dit is een zachte borstel die speciaal is ontworpen om de tere huid van baby’s te borstelen. Door voorzichtig over de stof heen te borstelen, worden de pluisjes verwijderd en blijft de stof mooi.

Een derde manier om pluisjes te verminderen is door gebruik te maken van een schoonmaakhandschoen. Dit is een rubberen (meestal gele) handschoen die je over de stof wrijft. Door de textuur van het rubber van de handschoen worden de pluisjes verminderd en blijft de stof mooi. Let er wel op dat je niet te hard wrijft, anders beschadig je de stof van je kledingstuk.

Als vierde kun je er ook voor kiezen om plakband te gebruiken om pluisjes van je kleding te verwijderen. Gebruik plakband om pluisjes van je kledingstuk te verwijderen. Wikkel de plakband om je hand met de plakkende kant naar buiten en wrijf langzaam over de stof heen. De kleine stukjes wol zullen aan het plakband blijven hangen, waardoor je een snelle pluisjesborstel maakt.

Als laatste optie heb je ook nog de mogelijkheid om kleding in de diepvries te doen. Heb je een wollen trui of sjaal in je kledingkast hangen die vol zit met pluisjes? Leg het kledingstuk dan gedurende 24 uur in de diepvries voordat je het draagt. Hierdoor worden de vezels van de stof harder en zullen de pluisjes minder snel ontstaan. Dit werkt ook om stoffen zachter te maken.

Conclusie

Pluisjes op je kledingstuk kunnen ervoor zorgen dat een kledingstuk er slordig en ook erg onverzorgd uitziet. Door het voorkomen en verwijderen van pluisjes, blijft je kleding er netjes uitzien en gaat het langer mee.

Er zijn verschillende manieren om pluisjes te verminderen en te verwijderen, zoals het gebruik van een scheermesje, babyborstel, schoonmaakhandschoen, plakband of het leggen van je kledingstuk in de vriezer.

Door regelmatig aandacht te besteden aan het verminderen en verwijderen van de pluisjes, zorg je ervoor dat je kledingstuk er altijd netjes uitziet en dat je er langer van kunt genieten. Het is dan ook zeker de moeite waard om deze tips en trucjes uit te proberen! Bedenk wel dat voorkomen beter is dan genezen. Pluisjes ontstaan door wrijving, dus zorg ervoor dat als je kledingstuk gevoelig is voor pluisjes je de wrijving minimaal haalt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *