Moet ik een jas aan?

Moet ik een jas aan?

Jas advies op basis van temperatuur, regen en wind

Jas-advies op basis van temperatuur, regen en wind

Huidige temperatuur: °C

Kans op regen: %

Windkracht: m/s

Advies:

Huidige datum:

Moet ik een jas aan? Deze vraag is een veelgestelde vraag wanneer het buiten kouder begint te worden of juist warmer en dat je twijfelt of het nog wel nodig is. Of het nu gaat om het lopen naar je werk of het maken van een mooie wandeling door de stad, het is belangrijk om de juiste jas te dragen om warm en comfortabel te blijven echter wil je het ook niet te warm krijgen en niet onnodig een te dikke jas dragen. Maar hoe weet je nu of je een jas nodig hebt en welke soort jas je dan het beste kunt dragen? Op deze pagina geven we antwoord op deze vragen en geven we advies over welk model jas je het beste kunt dragen bij een bepaalde temperatuur.

Om dit artikel zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij per graden Celsius een advies over welke jas je moet dragen. Het is ook aan te raden om altijd in een weerapp te kijken naar de gevoelstemperatuur. Een harde wind kan veel verschil maken in de gevoelstemperatuur. Bekijk daarnaast ook of het bijvoorbeeld regent en wat voor kleding je onder je jas aanhebt. Als je een T-shirt alleen aanhebt, maakt dit al een groot verschil dan wanneer je een dikke hoodie aanhebt. Over algemeen kun je je hier aan vasthouden wanneer je een jas aan moet:

  • Temperaturen boven de 20 graden Celsius: Geen jas
  • Temperaturen boven de 15 graden Celsius: Geen jas of een dunne zomerjas
  • Temperaturen tussen de 10 en 15 graden Celsius: Tussenjas
  • Temperaturen tussen de 5 en 10 graden Celsius: Winterjas
  • Temperaturen tussen de 0 en 5 graden Celsius: Dikke winterjas
  • Temperaturen onder de 0 graden: Dikke winterjas met dikke trui

Temperaturen boven de 15 graden Celsius

Een temperatuur van 15 graden laat de meeste mensen vaak twijfelen als het gaat om een jas dragen of niet. Wanneer de temperatuur boven de 15 graden Celsius is, is een jas vaak niet nodig, maar echter kan het nog wel erg koud zijn zonder jas wanneer er een windje staat. Een zomerjas of vest kan dan zeker de oplossing bieden. Kies voor een jas dat gemaakt is van ademend materiaal, zoals katoen of linnen, zodat je niet gaat zweten als het toch wel erg warm is.

Temperaturen tussen de 10 en 15 graden Celsius

Moet je een jas aan tussen de 10 en 15 graden? Ja, het is zeker aan te raden om bij deze temperatuur een jas te dragen. Bij temperaturen tussen de 10 en 15 graden Celsius kan het al wat frisser zijn en kan een jas zeker nodig zijn. Een tussenjas is dan zeker geschikt, zoals een gewatteerde jas of een windjack. Dit soort jassen bieden voldoende bescherming tegen de kou en wind, terwijl deze jassen ook niet al te warm zijn.

Temperaturen tussen de 5 en 10 graden Celsius

Bij een temperatuur tussen de 5 en 10 graden twijfelen de meeste mensen niet of ze een jas aan moeten doen. Een temperatuur tussen de 5 en 10 graden is aan de koude kant en er wordt zeker aangeraden om dan ook een jas te dragen met deze temperatuur. Wanneer de temperatuur tussen de 5 en 10 graden Celsius ligt, is een iets dikkere (winter)jas zeker nodig. Kies voor een goed gevoerde jas, zoals een gewatteerde jas of een winterjas. Dit soort jassen houden je lichaamswarmte goed vast en zorgen ervoor dat je goed warm blijft. Een gewatteerde jas kan ook handig zijn wanneer het winderig is, omdat dit extra bescherming biedt tegen wind omdat de wind niet makkelijk door deze jassen heen gaat.

Temperaturen tussen de 0 en 5 graden Celsius

Bij temperaturen tussen de 0 en 5 graden Celsius is het belangrijk om je goed te beschermen tegen deze temperatuur en dus zeker een jas te dragen. Een dikke winterjas is dan noodzakelijk. Kies voor een jas die gemaakt is van waterafstotend materiaal om ervoor te zorgen dat je niet nat wordt als het begint te regenen of als het gaat sneeuwen. Een gevoerde capuchon kan ook handig zijn om je hoofd en oren voldoende warm te houden.

Temperaturen onder de 0 graden Celsius

Wanneer de temperatuur onder het vriespunt ligt, is een warme winterjas absoluut noodzakelijk. Kies voor een jas die gevoerd is met dons of veren om je lichaamswarmte vast te houden en je warm te houden. Een gevoerde capuchon en zakken zijn ook handig om je handen en hoofd warm te houden. Bij temperaturen onder de 0 is het ook aan te raden om andere accessoires te dragen zoals gevoerde schoenen, handschoenen, een sjaal en een muts. 

Uitzonderingen

De bovenstaande tekst zou als een richtlijn gebruikt kunnen worden, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Er zijn situaties waarin het niet nodig is om een jas te dragen, zelfs als het koud is. Wanneer je bijvoorbeeld buiten gaat sporten, zul je het snel warm krijgen door de inspanning die je levert en is het beter om een wat dunnere jas te dragen die goed ademt. Kies ook voor een jas die gemaakt is van ademend materiaal om te voorkomen dat je te erg gaat zweten of een oncomfortabel gevoel krijgt. Als je buiten gaat wandelen of hiken, kan het ook handig zijn om meerdere lagen kleding aan te hebben, zodat je je kunt aanpassen aan veranderingen in de temperatuur van je lichaam en de intensiteit van de activiteit. Draag bijvoorbeeld een T-shirt onder een fleece jas of softshell jas. Aan het begin kun je je jas aanhouden en als je hard in beweging bent kun je ervoor kiezen om één laag uit te trekken. 

Een andere uitzondering is wanneer je voor een hele korte tijd buiten bent, bijvoorbeeld om de vuilnis buiten te zetten of om de post uit de brievenbus te halen. In deze situaties kan geen jas dragen een mogelijkheid zijn, maar het is nog steeds belangrijk om jezelf te beschermen tegen de kou en wind. Het dragen van een dunne jas of vest kan dan voldoende zijn om je goed warm te houden.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren en gevoeligheid voor de kou. Sommige mensen kunnen gevoeliger zijn voor kou dan anderen, en hebben daarom meer kleding nodig om het warm te hebben. Het is daarom altijd verstandig om je eigen comfortniveau te overwegen wanneer je beslist of je een jas moet dragen. Als je van jezelf weet dat je een koukleum bent draag dan een jas wanneer jij je hier goed bij voelt. 

Conclusie

Over het algemeen geldt dat hoe kouder het weer is, hoe dikker de jas moet zijn. Bij temperaturen boven de 15 graden Celsius is een zomerjas of vest voldoende. Bij temperaturen tussen de 10 en 15 graden Celsius is een tussenjas eerder geschikt, terwijl bij temperaturen tussen de 5 en 10 graden Celsius een meer gevoerde jas nodig is. Bij temperaturen tussen 0 en 5 graden Celsius is een dikke winterjas vrijwel noodzakelijk, terwijl bij temperaturen onder het vriespunt een gevoerde winterjas met een capuchon en zakken weer het meest geschikt is.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze richtlijnen algemeen zijn en dat persoonlijke voorkeuren en de persoonlijke gevoeligheid voor kou ook een grote rol spelen bij het bepalen van de geschikte jas om te dragen. In situaties waarin je gaat sporten of voor korte tijd buiten bent, kan het dragen van een dunnere jas voldoende zijn of misschien helemaal geen jas. Kies ook altijd voor een jas die gemaakt is van ademend materiaal om te voorkomen dat je gaat zweten en let op waterafstotende materialen om te voorkomen dat je nat wordt in geval van regen of sneeuw.

Moet ik altijd een jas dragen als het koud is?

Bij kouder weer is het aan te raden om een jas te dragen, maar het hangt ook af van de temperatuur en je persoonlijke gevoeligheid voor de kou. Het dragen van een jas is niet altijd noodzakelijk, bijvoorbeeld bij het sporten of bij korte tijd buiten zijn. Daarnaast zegt de temperatuur vaak niet alles en is de gevoelstemperatuur ook erg leidend.

Welk type jas moet ik dragen bij verschillende temperaturen?

Bij temperaturen boven de 20 graden Celsius is het niet nodig om een jas te dragen. Bij temperaturen tussen de 15 en 20 graden is een dunne zomerjas geschikt. Bij temperaturen tussen de 10 en 15 graden is een tussenjas aan te raden en bij temperaturen tussen de 0 en 5 graden is een dikke winterjas nodig. Bij temperaturen onder de 0 graden Celsius is een gevoerde winterjas met capuchon en zakken aan te raden.

Moet ik ook rekening houden met de gevoelstemperatuur?

Ja, het is aan te raden om altijd naar de gevoelstemperatuur te kijken. Harde wind kan de gevoelstemperatuur aanzienlijk verlagen en daarom kan het nodig zijn om een dikkere jas te dragen.

Is het belangrijk om te kijken naar de kleding die ik onder mijn jas draag?

Ja, het is belangrijk om ook te kijken naar de kleding die je onder je jas draagt. Bijvoorbeeld, als je alleen een T-shirt draagt zal je het sneller koud hebben dan wanneer je een dikke hoodie aan hebt.

Wat voor soort jas is geschikt voor buiten sporten?

Bij het buiten sporten is het beter om een jas te dragen die goed ademt en gemaakt is van ademend materiaal. Een dunne jas kan voldoende zijn, omdat je het snel warm krijgt door de inspanning die je levert.

Moet ik andere accessoires dragen bij koud weer?

Ja, bij koud weer is het aan te raden om ook andere accessoires te dragen, zoals gevoerde schoenen, handschoenen, een sjaal en een muts.

Moet ik altijd een jas dragen als ik naar buiten ga?

Nee, het hangt af van de temperatuur, je persoonlijke gevoeligheid voor kou en de duur van de tijd die je buiten doorbrengt. Bijvoorbeeld, als je alleen kort buiten bent, kan het dragen van een dunne jas of vest voldoende zijn.

Moet ik een dikke winterjas dragen als het net boven het vriespunt is?

Bij temperaturen net boven het vriespunt kan een gevoerde tussenjas ook voldoende zijn, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en gevoeligheid voor kou. Het is ook aan te raden om te kijken naar de gevoelstemperatuur en andere omstandigheden, zoals wind en regen.