Kleding sollicitatiegesprek: Wat moet je aan?

Kleding sollicitatiegesprek: Wat moet je aan?

Een sollicitatiegesprek kan een erg spannende gebeurtenis zijn, omdat je graag een goede indruk wilt maken op de potentiële werkgever en natuurlijk de baan wilt krijgen waar je op solliciteert. Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op een sollicitatiegesprek is de kleding die je aan doet. Het kan enorm moeilijk zijn om te weten wat de juiste outfit is voor een sollicitatiegesprek. In dit artikel geven we uitgebreid kledingadvies voor je sollicitatiegesprek, gebaseerd op feiten en statistieken.

Kledingadvies

Voor een sollicitatiegesprek is het belangrijk erg om er professioneel en verzorgd uit te zien. Het beste is om bij een sollicitatiegesprek altijd te kiezen voor formele kleding. Voor mannen is een goed passend pak met een nette blouse of overhemd en stropdas een goede keuze. Vrouwen kunnen kiezen voor een nette jurk, rok of pantalon met een blouse en eventueel een jasje. Of je een pak aan moet hangt echter wel af van de plek waar je gaat solliciteren. Als je bij een baan gaat solliciteren bij een plek waar iedereen er formeel bijloopt, is een spijkerbroek en een net overhemd voldoende. 

Tip: Zoek het bedrijf op internet en probeer te achterhalen hoe de mensen binnen het bedrijf er bij lopen. Vaak zijn er op de over ons pagina foto’s te zien van het team. 

Kledingadvies tips

  1. Kies voor formele kleding zoals een net pak met een nette blouse en stropdas voor mannen en een nette jurk, rok of pantalon met een blouse en eventueel een jasje voor vrouwen. Bij een bedrijf waar mensen er niet formeel bijlopen kies dan voor een nette spijkerbroek en een overhemd. 
  2. Kies voor neutrale kleuren zoals zwart, grijs, navy of beige. Vermijd opvallende kleuren en prints, omdat deze af kunnen leiden.
  3. Kies voor kleding gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol, zijde of katoen. Deze materialen zien er vaak professioneler uit en hebben ook een betere kwaliteit dan synthetische vezels zoals polyester.
  4. Tijdens een sollicitatiegesprek in de zomer, kies voor dunne kleding, ademende stoffen zoals katoen of linnen. Een lichte kleur kan ook bijdragen om het niet te warm te krijgen en erg te gaan zweten. Zo kun je in de zomer kiezen voor lichtgrijs of beige. 
  5. Tijdens een sollicitatiegesprek in de winter, kies voor warme, maar professionele kleding gemaakt van materialen zoals wol. Daarnaast helpt het dragen van laagjes ook erg. In een kantoorgebouw is het vaak het hele jaar door rond de 19,5 graden Celsius als je te warm gekleed gaat omdat het buiten koud is zul je het binnen erg heet krijgen en dan is het fijn als je iets kunt uittrekken. 
  6. Zorg dat je schoenen goed gepoetst zijn en dat je kleding kreukvrij, pluisvrij en haarvrij is.
  7. Let op je haar en make-up, deze moeten er verzorgd uitzien. Draag absoluut niet te veel make-up, dit komt voor veel werkgevers niet professioneel over. 
  8. Draag een formele jas, zoals een wollen trenchcoat in de winter. Als je geen nette jas hebt, kun je ervoor kiezen om zodra wanneer je binnenkomt je jas uit te trekken of je jas (als je met de auto bent) in de auto te laten liggen. 

Kleding is erg belangrijk omdat het bijdraagt aan de eerste indruk die werkgevers hebben van sollicitanten en ook omdat het bijdraagt aan het zelfvertrouwen van de sollicitant. Kies daarom zorgvuldig je outfit uit voor je sollicitatie en zorg dat je er verzorgd en professioneel uitziet tijdens het sollicitatiegesprek.

Kleuren

Niet alleen het soort kleding dat je draagt, is belangrijk, maar ook de kleur van de kleding is belangrijk. Een kleur die iemand draagt kan veel uitstralen. Het is belangrijk om te kiezen voor kleuren die professioneel en neutraal zijn, zoals zwart, grijs, navy of beige. Opvallende kleuren en andere prints op de kleding kunnen afleiden en komen in de meeste gevallen niet erg professioneel over. Uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Fashion Marketing and Management, blijkt dat mensen die zwarte kleding droegen, werden gezien als capabeler en zelfverzekerder dan respondenten die een andere kleuren droegen.

Materialen

Naast het soort kleding en de kleur van de kleding zijn de materialen van kleding ook erg belangrijk. Ga je solliciteren kies dan voor materialen die professioneel eruit zien en van hoge kwaliteit zijn, zoals wol, zijde of katoen. Synthetische materialen kunnen er goedkoop uitzien en snel kreukelen. Uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Textile Science and Technology, blijkt dat kleding gemaakt van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld wol, katoen en zijde beter overkomt dan kleding gemaakt van synthetische vezels. Natuurlijke vezels zien er professioneler uit en hebben vaak een betere kwaliteit.

Sollicitatie in de zomer

Als je solliciteert tijdens de zomer, is het belangrijk om te kiezen voor dunne, ademende stoffen zoals katoen of linnen omdat je het anders erg heet zult krijgen en erg zult gaan zweten. Uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Applied Physiology, blijkt dat katoen een van de beste materialen is om te dragen in warme temperaturen omdat het ademend is en goed vocht opneemt. Een materiaal zoals polyester is juist zeer af te raden omdat dit materiaal slecht ademt waardoor je snel zult gaan zweten. Daarnaast is het ook handig om te kiezen voor een lichte kleur zoals lichtgrijs of beige. Een lichte kleur zal minder snel heet worden door de zon waardoor je koeler blijft.

Sollicitatie in de winter

Als je solliciteert tijdens de winter, is het belangrijk om warme, maar professionele kleding te dragen. Wol is een goede keuze omdat het warmte vasthoudt en een professionele uitstraling heeft. Uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of the Textile Institute, blijkt dat wollen kledingstukken van hoge kwaliteit duurzamer zijn en er beter uitzien dan kledingstukken gemaakt van synthetische vezels. Een goede tip is om te kiezen voor laagjes, zodat je je makkelijk kunt aanpassen aan de temperatuur binnen.

Extra tips

Naast de kledingkeuze is het belangrijk om op de kleine details van je outfit te letten. Zorg dat je schoenen goed gepoetst zijn en dat ze schoon zijn en dat je kleding kreukvrij is. Let ook op je haar en make-up, deze moeten er verzorgd uitzien. Uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Occupational Psychology, blijkt dat sollicitanten die verzorgd waren, beter werden beoordeeld door werkgevers en dus meer kans hadden op de baan. Door er verzorgd uit te zien straal je uit dat je goed voor je zelf kan zorgen en dat je dingen op orde hebt. 

Waarom is kleding zo belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek?

Mensen die gaan solliciteren kunnen zich flink zorgen maken over wat voor kleding ze aan moeten tijdens een sollicitatiegesprek. Maar is dit wel terecht?

Tijdens een sollicitatiegesprek is het erg belangrijk om een goede eerste indruk te maken op de potentiële werkgever. Kleding is daarbij een belangrijk onderdeel omdat dit het eerste is wat de werkgever van jou ziet (Na je CV en motivatiebrief dan). Uit een onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Selection and Assessment, blijkt dat kleding invloed heeft op de perceptie die werkgevers hebben van sollicitanten. Werkgevers gebruiken kleding om te beoordelen of een sollicitant past bij een bedrijf en bij de functie waarop deze sollicitanten solliciteren.

Bijvoorbeeld: Wanneer jij solliciteert op de functie als administratie medewerker en je ziet er erg onverzorgd en rommelig uit dan kan het zijn dat de werkgever direct het idee hebt dat jij rommelig en chaotisch bent. Rommelig en chaotisch is het laatste wat een bedrijf wilt bij een medewerker die de administratie doet. 

Een andere reden waarom kleding belangrijk is tijdens een sollicitatiegesprek, is dat het bijdraagt aan het zelfvertrouwen van de sollicitant. Uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Experimental Social Psychology, blijkt dat het dragen van formele kleding kan bijdragen aan het gevoel van zelfvertrouwen en macht. Dit kan leiden tot betere prestaties tijdens het sollicitatiegesprek.

Waarom is kleding zo belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek?

Kleding is het eerste wat een werkgever van jou ziet en het kan invloed hebben op de perceptie die werkgevers hebben van sollicitanten. Werkgevers gebruiken kleding om te beoordelen of een sollicitant past bij een bedrijf en bij de functie waarop deze solicitanten solliciteren.

Wat is het beste kledingadvies voor een sollicitatiegesprek?

Kies voor formele kleding zoals een net pak met een net overhemd en een stropdas voor mannen en een nette jurk, rok of pantalon met een blouse en eventueel een jasje voor vrouwen. Bij een bedrijf waar mensen er minder formeel bijlopen, kies dan voor een nette spijkerbroek en een overhemd.

Welke kleuren moet ik dragen tijdens een sollicitatiegesprek?

Kies bij je sollicitatie voor neutrale kleuren zoals zwart, grijs, navy of beige. Vermijd opvallende kleuren en prints, omdat deze erg af kunnen leiden. Uit onderzoek blijkt dat mensen die zwarte kleding droegen, werden gezien als capabeler en zelfverzekerder dan respondenten die een andere kleur droegen.

Welke materialen moet ik kiezen voor mijn sollicitatie-outfit?

Kies voor natuurlijke materialen die er professioneel eruit zien en van hoge kwaliteit zijn, zoals wol, zijde of katoen. Synthetische materialen kunnen er goedkoop uitzien en sneller kreukelen. Uit onderzoek blijkt dat kleding gemaakt van natuurlijke materialen beter overkomt dan kleding gemaakt van synthetische vezels.

Wat moet ik dragen tijdens een sollicitatiegesprek in de zomer?

Kies voor dunne, ademende stoffen zoals katoen of linnen. Een lichte kleur kan ook bijdragen om het niet te warm te krijgen en erg te gaan zweten. Zo kun je in de zomer kiezen voor lichtgrijs of beige. Draag in de zomer geen open schoenen of korte mouwen of een korte broek.

Wat moet ik dragen tijdens een sollicitatiegesprek in de winter?

Kies voor warme, maar professionele kleding gemaakt van materialen zoals wol. Daarnaast helpt het dragen van laagjes ook enorm.

Moet ik nog op andere details letten?

Let op kleine details zoals goed gepoetste schoenen en kreukvrije kleding. Ook is het belangrijk om goed verzorgd haar en make-up te hebben.

Hoe kan kleding bijdragen aan mijn zelfvertrouwen tijdens een sollicitatiegesprek?

Uit onderzoek blijkt dat het dragen van formele kleding kan bijdragen aan het gevoel van zelfvertrouwen. Dit kan zorgen voor betere prestaties tijdens het sollicitatiegesprek.