kapotte rits maken jas

Kapotte rits van een jas maken

kapotte rits maken jas

Heb je een kapotte rits? Een kapotte rits in je jas kan erg vervelend zijn, vooral als het koud is en je je jas echt nodig hebt. Door een kapotte rits kan je jas bijvoorbeeld niet meer open of niet meer dicht waardoor de kou makkelijk onder je jas komt waardoor de functie van je jas weg is. Gelukkig is het vervangen van een rits een relatief eenvoudig proces dat je zelf kunt doen. Het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn bij het vervangen van de rits in je jas en de tijd te nemen om de rits goed te vervangen. In dit artikel zullen we je stap voor stap uitleggen hoe je een nieuwe rits in je jas kunt maken en geven we ook een aantal handige tips om het proces makkelijker te maken.

Stappenplan rits maken:

Stap 1: Koop een nieuwe rits

Voordat je begint met het vervangen van de rits, moet je een nieuwe rits kopen. Ga naar een stomerij, kledingmakerij of een stoffenwinkel en zoek een rits die past bij de maat en kleur van de oude rits. Meet de lengte van de oude rits op en zorg ervoor dat je een rits koopt die ongeveer dezelfde lengte heeft. Als je twijfelt over de maat, vraag dan de medewerkers om hulp. Het is handig om je kapotte jas mee te nemen naar de winkel om zo het beste advies te krijgen van een medewerker. Koop daarnaast ook draad om de rits mee vast te zetten als je die nog niet hebt. 

Als je de rits hebt gekocht test de rits dan eerst voordat je hem op de jas gaat maken. Kies ook altijd voor een kwalitatieve rits omdat een rits van lage kwaliteit kan zorgen voor een hoop frustraties en ongemakkelijke situaties. 

Een nieuwe rits kopen voor het vervangen van de rits

Stap 2: Verwijder de oude rits

Als tweede stap moet je de oude rits van de jas afhalen. Gebruik een stanleymes om de stiksels van de oude rits los te maken en haal de rits voorzichtig uit de jas. Verwijder ook alle restjes zoals lijm en andere naden van de oude rits om te voorkomen dat dit in de weg gaat zitten bij het er op zetten van de nieuwe rits. 

Stap 3: Maak de stof glad

Voor je de nieuwe rits erop zet, is het belangrijk om de stof goed glad te maken. Als er draden loshangen, knip ze dan af. Maak de stof goed schoon en strijk eventuele plooien glad. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe rits gemakkelijk en ook recht er op gezet kan worden en dat de rits goed werkt.

Stap 4: Monteer de nieuwe rits

Als je al het voorbereidende werk hebt gedaan dan kun je beginnen met het daadwerkelijk monteren van de nieuwe rits. Schuif de nieuwe rits in de opening van de jas en zorg ervoor dat de tanden van de rits goed zijn uitgelijnd met de jas. Zet de rits vast met spelden om te voorkomen dat deze gaat schuiven. Begin onderaan en werk van onder naar boven.

Stap 5: Naai de nieuwe rits vast

Als je een naaimachine hebt, gebruik dan een ritsvoetje om de rits vast te naaien. Begin bij de onderkant van de rits en naai langs de zijkanten omhoog naar de bovenkant van de rits. Als je geen naaimachine hebt, naai de rits dan met de hand vast met behulp van een draad en naald. Maak kleine steekjes langs de randen van de rits en naai op deze manier de rits stevig vast.

Naai de nieuwe rits vast met een naaimachine

Stap 6: Test de nieuwe rits

Heb je alle stappen goed gevolg dan is het tijd om de rits te gaan testen. Als de rits vastzit, test dan of deze goed werkt en bijvoorbeeld niet aanloopt. Open en sluit de rits en controleer of deze soepel beweegt en niet ergens vastloopt. Als de rits niet goed werkt, controleer dan of de tanden van de rits goed uitgelijnd zijn en probeer het anders opnieuw.

Tips:

  • Neem de tijd om de rits correct vast te maken. Het kan frustrerend zijn om de rits steeds opnieuw te moeten vervangen. Kies ook een kwalitatieve rits zodat deze rits weer een paar jaar mee kan gaan. 
  • Als de rits niet goed uitgelijnd is, maak deze dan helemaal los en begin opnieuw. Het is belangrijk dat de rits soepel werkt en dat de tanden van de rits goed in elkaar grijpen. Als de rits niet goed werkt, kun je de rits weer losmaken en opnieuw beginnen met het vastmaken van de rits.
  • Als je geen ervaring hebt met het vervangen van een rits, oefen dan op een oud kledingstuk voordat je aan de slag gaat met een jas waar je gehecht aan bent.
  • Gebruik als het mogelijk is een naaimachine. Hierdoor kun je de rits gemakkelijker en sneller vastzetten en is de kans groter dat de rits helemaal goed werkt.
  • Gebruik een ritsvoetje op je naaimachine. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker langs de rits kunt naaien en dat de rits goed vast komt te zitten.
  • Gebruik spelden of stoffenlijm om de rits op zijn plaats te houden. Hierdoor voorkom je dat de rits gaat schuiven tijdens het naaien. Dit kost misschien iets minder tijd, maar zorgt in de meeste gevallen voor een beter eindresultaat. 
  • Als je geen naaimachine hebt, gebruik dan een naald en draad om de rits vast te naaien. Maak kleine steekjes langs de randen van de rits om ervoor te zorgen dat de rits helemaal stevig vastzit.
  • Als je merkt dat de nieuwe rits niet perfect past, maak je dan geen zorgen. Je kunt de rits aanpassen door de rits een beetje strakker of losser te maken. Maak de rits niet te strak, want dan kan deze vastlopen. Als je de rits niet goed krijgt, maak de rits dan weer los en probeer het opnieuw. Als je toch een rits die niet goed is vastgemaakt gaat proberen te gebruiken dan is de rits waarschijnlijk binnen de kortste keren weer kapot. 

Conclusie:

Het vervangen van een rits in je jas is een relatief eenvoudig proces als je de juiste stappen volgt en de secuur te werk gaat. Met de bovenstaande stappen en tips kun je snel en gemakkelijk een nieuwe rits in je jas maken en ervoor zorgen dat je jas weer helemaal als nieuw is. Het belangrijkste bij het vervangen van een rits in je jas is om geduldig te zijn en de tijd te nemen om ervoor te zorgen dat de rits goed vastzit en soepel werkt.