Jas gestolen verzekering

Jas gestolen verzekering

Denk je eens in: Je geniet van een maaltijd in een chic restaurant. Bij binnenkomst wordt jouw jas vriendelijk aangenomen. Een medewerker van het restaurant zorgt ervoor dat de jas veilig wordt opgeborgen. Maar wanneer je je klaarmaakt om het restaurant te verlaten, is je jas ineens verdwenen. Vermoedelijk heeft een andere klant jouw jas per ongeluk gekregen of is jou jas gestolen. Wie is nu aansprakelijk en bestaat er zoiets als een ‘Jas gestolen verzekering’?

Aansprakelijkheidsverzekering

Er is geen aparte jassen verzekering. Dat is ook logisch, want wanneer je jas in de bewaakte en betaalde garderobe van een restaurant verloren gaat, valt dit onder de aansprakelijkheidsverzekering van het restaurant. Je betaalt het restaurant er tenslotte voor om je jas te bewaken. Het is wel belangrijk dat je kunt bewijzen dat je de jas daadwerkelijk in bewaring hebt gegeven aan het restaurant. Dit kan meestal met een ticket dat je ontvangt bij het achterlaten van je jas (Hier staat dan vaak je nummer op).

Zowel jij als het restaurant hebben een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt schade of letsel aan (eigendommen van) anderen. Dit geldt zelfs als het restaurant een bordje heeft hangen met “Wij zijn niet aansprakelijk!”. Dit is echter wel anders dan wanneer je je jas ergens ophangt in een restaurant, dus niet in een betaalde garderobe en wanneer er een bordje staat dat dat op eigen risico is. Dan is het ophangen van je jas op eigen risico. 

Als je jas wordt gestolen bij je thuis bij een inbraak dan kan dit vallen onder de inboedelverzekering van je huis en wanneer je jas gestolen wordt in de auto kun je dit verhalen in de meeste gevallen op je autoverzekering. 

Bedenk wel: Als je geld krijgt van de verzekering vervallen je schadevrije jaren waardoor je premie omhoog gaat. Reken dus wel uit of dit wel rendabel voor je is. 

Wij zijn niet aansprakelijk

Het bordje met “Wij zijn niet aansprakelijk” heeft juridisch geen enkele betekenis. Zodra je betaalt voor het veilig opbergen van je jas, neemt de garderobe de aansprakelijkheid op zich voor jou jas.

De voorwaarde is wel dat je moet betalen voor het gebruik van de garderobe. Als je je jas kwijtraakt in een bar waar enkel een haakje aan de muur hangt, kan je de eigenaar in de meeste gevallen niet aansprakelijk stellen. Dan werkt het bordje, wij zijn niet aansprakelijk dus wel. 

Bewijs

Een nuttige tip: als je je jas in een beveiligde garderobe laat ophangen, kan je vaak met een pinpas betalen. Dit geldt ook voor de aankoop van de jas. Je bankafschriften kunnen dan als bewijs dienen voor hoeveel je hebt betaald voor de jas en dat je daadwerkelijk hebt betaald voor het ophangen van je jas. Het kan erg nuttig zijn om bankafschriften en bonnetjes te bewaren, vooral bij dit soort verzekeringszaken. 

Kapotte jas

In de winter is het niet ongebruikelijk dat je buiten een sigaret rookt of dat er vuurwerk wordt afgestoken. Je loopt het risico op schade aan je jas. Met een inboedelverzekering is ook je wintermantel verzekerd. De meeste verzekeraars bieden een dekking die schade aan jouw inboedel (inclusief de jas!) vergoedt.

Het claimen van de schade is vrij eenvoudig: 

  1. je meldt de schade aan bij de inboedelverzekeraar. 
  2. De verzekeraar beoordeelt je claim en er is een grote kans dat je de dagwaarde van de jas terugkrijgt. 
  3. De verzekeraar keert het geld uit
  4. Je koopt een nieuwe jas 

Jas verzekeren

Is je jas verdwenen en wil je geld van de verzekering? Bedenk dan eerst of dit voor jou rendabel is. Bij een dure jas zal het waarschijnlijk wel rendabel zijn, maar bij een wat goedkopere jas niet. Als je bij een horecazaak je jas ophangt bij een betaalde garderobe dan gaat dit via de verzekering van de horeca ondernemer dus dan is het altijd de moeite waard omdat je hier in je recht staat. Let dus wel op dat je bewijzen klaar moet hebben.  

2 gedachten over “Jas gestolen verzekering”

  1. Mooi artikel! Ik las bij een ander ook iets over brandverzekering door vuurwerk en een sigaretje of zo. Zou je hier ook iets kunnen schrijven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *