Donsjas wassen

Hoe moet je een donsjas wassen?

Hoe moet je een donsjas wassen?

Een donsjas is een heerlijke jas om te dragen tijdens de koude wintermaanden. Door de donsvulling is deze jas lekker warm en comfortabel. Maar hoe moet je een donsjas eigenlijk wassen? Bij een donsjas is het erg belangrijk om erg voorzichtig te werk te gaan, zodat de jas niet beschadigt en zijn isolerende waardes behoudt. Een donsjas heeft in de meeste gevallen een erg dunne buitenlaag. Als deze buitenlaag kapot gaat dan kan het dons langzaam uit de jas vallen waardoor de donsjas het mooie model kan verliezen. In dit artikel vind je een duidelijk stappenplan voor het wassen en drogen van een donsjas en geven we enkele tips voor het wassen en het onderhouden van een donsjas.

Stappenplan voor het wassen van een donsjas

Stap 1: Lees het waslabel

Voordat je begint met het wassen van je donsjas, is het belangrijk om het waslabel te lezen. Op het waslabel staat informatie over de juiste temperatuur en wasprogramma voor de jas. Volg deze instructies goed op om de jas niet te beschadigen. Elke donsjas is natuurlijk net anders en welke temperatuur je de jas moet wassen is hier dus ook afhankelijk van. Let op: In sommige gevallen staat er een kruisje door de wasmachine heen. Dit betekent dat je de donsjas niet in de wasmachine mag stoppen. 

Waslabel lezen

Stap 2: Maak de jas schoon

Voordat je de jas in de wasmachine doet, is het belangrijk om de jas schoon te maken. Dit kun je doen door vuil en vlekken voorzichtig te verwijderen met een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel. Zorg ervoor dat je het reinigingsmiddel goed uitspoelt en laat de jas vervolgens drogen. Met schoonmaken worden de ergste vlekken bedoeld. Zorg ervoor dat er bijvoorbeeld geen modder op de jas zit als de jas in de wasmachine gaat. 

Stap 3: Doe de jas in de wasmachine

Doe de jas vervolgens in de wasmachine en voeg een mild wasmiddel toe. Gebruik geen wasverzachter, dit kan de isolerende eigenschappen van de donsvulling aantasten. Je kunt kijken of je een dons- of wolprogramma op de wasmachine hebt. Als je dit hebt, kun je het beste zo koud mogelijk de jas wassen (Maximaal 30 graden). Centrifugeer de jas zo kort mogelijk en het liefste helemaal niet. 

Stap 4: Spoel de jas goed uit

Wanneer de wasbeurt klaar is, is het belangrijk om de jas goed uit te spoelen om alle zeepresten te verwijderen als dit het geval is. Dit kun je het beste doen door de jas in de wasmachine opnieuw te spoelen en centrifugeren. Als dit niet het geval is kun je direct door naar stap 5.

Stap 5: Laat de jas drogen

Laat de jas vervolgens plat en volledig uitgerekt drogen op een droge en geventileerde plaats. Vermijd direct zonlicht en gebruik geen droger om de gewatteerde jas te drogen, dit kan de donsvulling beschadigen. Hang de jas dus gewoon aan een haakje, aan de waslijn of aan een wasrek en wacht geduldig af tot de jas droog is. 

Tips voor het onderhouden van een donsjas

  • Berg de jas op een droge en geventileerde plaats op. Zorg ervoor dat de jas niet in een vochtige omgeving wordt gehangen, dit kan de donsvulling aantasten doordat dit vocht in de jas kan gaan schimmelen.
  • Vermijd het dragen van een rugzak of tas over de schouders van de jas, dit kan de stiksels beschadigen en de donsvulling eruit laten komen. Daarnaast kan een tas ook de donsvulling verplaatsen waardoor het mooie model uit de jas gaat. 
  • Was de jas niet te vaak. Het wassen van een donsjas kan de isolerende eigenschappen van de donsvulling aantasten. Probeer de jas alleen te wassen wanneer dit echt nodig is. Daarnaast kan het ook de DWR aantasten. 
  • Als de jas eenmaal droog is, kun je de donsvulling voorzichtig opschudden om het volume te herstellen. Dit doe je simpelweg door de jas op het hoogste punt te pakken en de jas voorzichtig heen en weer te schudden. 

Drogen van een donsjas

Een donsjas kan niet in de droger gedroogd worden, omdat de hoge temperaturen de donsvulling zullen beschadigen. Als je de jas in de droger stopt, loop je het risico dat de donsvulling gaat klonteren en de isolatiecapaciteit van de jas erg wordt verminderd. Om de jas goed te laten drogen, is het beter om de jas op een vlakke en goed geventileerde plek te leggen en te wachten tot de jas volledig droog is. Het is absoluut af te raden om de jas te droger in de droger. 

Als je haast hebt en de jas snel droog wilt hebben, kun je de jas op een lage stand en in een goed geventileerde ruimte met behulp van een haardroger drogen. Zorg ervoor dat je de haardroger op een lage temperatuur gebruikt en op een afstand van ongeveer 15-20 centimeter van de jas houdt om de jas niet te beschadigen. Let goed op dat je je hier aan houdt. Als je te dicht bij de jas komt is de kans groot dat je lelijke plekken in de jas krijgt. Doe dit ook alleen als je echt haast hebt met de jas dragen omdat deze methode erg fout kan gaan. 

Conclusie

Een donsjas is een geweldige investering in comfort en warmte. Het is belangrijk om te weten hoe je deze jas moet wassen en drogen om deze jas in de beste staat te houden. Het is essentieel om het waslabel te lezen en de instructies op te volgen om de donsvulling te beschermen en de levensduur van de jas maximaal te houden. Met de juiste zorg en onderhoud kan een donsjas jarenlang meegaan en je warm houden tijdens de koudere maanden van het jaar.

Wat kan er gebeuren bij niet voorzichtig wassen?

Als je niet voorzichtig wast dan kan het dons uit je donsjas komen zoals te zien is in de afbeelding.
Donsjas