wollen jas wassen

Wollen jas wassen: Stappenplan

Heb jij ook een trendy wollen jas? Een wollen jas is een heerlijk warme en zachte jas waarin je er altijd stijlvol uitziet? Natuurlijk wil je dat je jas zo mooi mogelijk blijft en zijn kwaliteit behoudt. Maar het wassen van een wollen jas kost wat extra moeite dan andere soort jassen. Een wollen jas kun je flink verpesten als je de jas niet goed wast, maar geen zorgen, ik zal je stap voor stap uitleggen hoe je je wollen jas kunt wassen en ervoor kunt zorgen dat deze er weer als nieuw uitziet.

In dit artikel bespreken we twee manieren van het wassen van de jas: Wassen in de wasmachine en wassen met de hand. Daarnaast besteden we ook nog aandacht aan het drogen van de jas omdat een wollen jas vrijwel nooit in de droger mag (Behalve als je hier een speciaal droogrek voor hebt).

Wollen jas wassen in wasmachine

Wil je je wollen jas wassen? Dit kan in de meeste gevallen in de wasmachine.

Stap 1: Lees de wasvoorschriften

Het is altijd belangrijk voordat je daadwerkelijk begint met wassen om het waslabel in de jas te lezen. Het is belangrijk om de wasvoorschriften te lezen die in de kleding staan. Deze kun je vaak vinden op het etiket aan de binnenkant van de jas. Op een waslabel staat of je de jas in de wasmachine mag doen en zo ja, op welke temperatuur de jas moet. Volg deze instructies exact op om ervoor te zorgen dat je jas in optimale staat blijft. Op het waslabel lees je:

  • Welke temperatuur je moet wassen
  • Of de jas in de droger mag
  • Of de jas gestreken mag worden
  • Met wat voor wasmiddel de jas gewassen moet worden
  • Of er een speciaal programma gebruikt moet worden

Mag je je jas niet wassen in de wasmachine? Dan hebben wij in het tweede kopje geschreven hoe je een wollen jas kunt wassen met de hand.

wasvoorschriften lezen
Zoals te zien bij het bovenstaande waslabel staat erop dat deze wollen jas op een wolprogramma gewassen mag worden op 40 graden.

Stap 2: Voorbehandeling

Voordat je de wollen jas in de wasmachine gaat doen kun je de jas voorbehandelen. Dit voorbehandelen kan gedaan worden door een kledingborstel te gebruiken. Met een kledingborstel kun je makkelijk het vuil en stof van de kleding afhalen zodat het ergste vuil al van de jas af is. Als je dit hebt gedaan kun je vervolgens de erge vlekken eraf halen met een doekje met een beetje sop. Zorg ervoor dat je op de vlekken dept en niet gaat wrijven. Wrijven maakt de vlek in veel gevallen erger.

Stap 3: In de wasmachine

De tweede stap van het wassen van de wollen jas is de jas in de wasmachine stoppen. Voordat je de wollen jas in de wasmachine doet moet je de jas eerst in een waszak stoppen.

Doe de wollen jas in een waszak om deze te beschermen tegen wrijving en haken in de wasmachine. Als je geen waszak hebt, kun je een grote kussensloop gebruiken en deze dichtknopen. Draai de jas binnenstebuiten voordat je deze in de waszak doet. Zorg ervoor dat de jas goed vastzit in de zak, zodat deze tijdens het wassen niet eruit kan komen en toch beschadigt door de trommel. Je wilt namelijk voorkomen dat het wol direct tegen de trommel aankomt.

wasmachine

Stap 4: Wasmachineprogramma

De derde stap is het selecteren van het wasmachineprogramma. Als je het juiste programma hebt gevonden kun je vervolgens ongeveer 30 milliliter fijnwasmiddel voor wol toevoegen, zoals Woolite of een speciaal wolwasmiddel. Dit zorgt ervoor dat de jas goed gewassen wordt en toch zijn kwaliteit behoudt. Als je dit hebt gedaan kun je de wasmachine aanzetten en vol laten lopen met het water.

Hoe warm mag je een wollen jas wassen? Een wollen jas was je in de wasmachine op 30 tot 40 graden. Deze temperatuur is afhankelijk van het soort wol. Als je wilt weten op welke temperatuur jou jas mag, bekijk dan het waslabel.

wasprogramma kiezen

Stap 5: Laat de jas in de wasmachine

Laat de jas een tijdje zitten in de wasmachine, maar maak niet heel het programma af. Zorg ervoor dat de jas er ongeveer na 30 minuten weer uitgaat. Het programma dat hiervoor geschikt is, is het spoelen programma. Ook hebben sommige wasmachines een apart wolprogramma. Dit wolprogramma kun je helemaal afmaken omdat de wasmachine dan heel voorzichtig doet.

was in wasmachine

Stap 6: Haal de was eruit

Wanneer het wasprogramma helemaal klaar is dan kun je de was eruit halen en laten drogen. Hoe je een jas droogt lees je verder in dit artikel.

was in wasmand

Jas laten drogen

Hoe moet je een wollen jas drogen? Nu je je wollen jas grondig hebt gewassen, is het tijd om deze op de juiste manier te laten drogen.

Stap 1: Overtollig water uitknijpen

Als je je jas wilt laten drogen dan is het eerst handig om zoveel mogelijk water uit de jas te halen. Water uit je wollen jas krijgen kun je doen door in de jas te knijpen. Knijp voorzichtig het water uit de jas. Let op dat je niet gaat wringen omdat de kans bestaat dat je dit blijft zien bij een wollen jas.

Stap 2: De jas in een handdoek rollen

De tweede stap bij het drogen van de wollen jas is het drogen met een handdoek. Leg eerst grote handdoek op een vlak oppervlak en leg de jas plat neer op de handdoek. Rol de jas en de handdoek samen op. Knijp vervolgens voorzichtig in de handdoek om het vocht uit de jas te halen. Het water zal vervolgens worden opgenomen door de handdoek. Draai of wring de jas niet terwijl deze in de handdoek gerold is. Rol de handdoek na een tijdje weer uit.

Stap 3: De jas plat laten drogen

Als je het meeste water uit de wollen jas hebt gehaald kun je de wollen jas nu ergens ophangen om te laten drogen. Leg een schone, droge handdoek neer en leg de jas hierop uit. Laat de jas plat drogen en draai deze na de eerste dag om, zodat de andere kant ook kan drogen. Het droogproces van een wollen jas duurt meestal langer dan gemiddeld en duurt 2 tot 3 dagen. Zorg ervoor dat de jas niet buiten of in de droger wordt gedroogd om krimp of vervorming te voorkomen. Hierbij gaat het voornamelijk erom dat de jas als de jas vochtig is niet te heet wordt. Als het buiten wat frisser is, dan zou je de jas wel buiten kunnen hangen, maar dan zal het drogen ook niet snel gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *