duurzame jas

Duurzame jassen: Top 10 duurzame merken

Duurzame jassen: Top 10 duurzame merken

Het belang van duurzaamheid wordt steeds groter in de wereld en hetzelfde geldt voor de mode-industrie. Consumenten worden zich steeds bewuster dat alleen maar fast fashion kleding kopen niet goed voor het milieu is en de meer duurzamere merken worden steeds populairder. Steeds meer merken gaan zich richten op duurzaamheid en dit geldt ook voor de merken in de jassen industrie. In dit artikel vind je een top 10 van duurzame jassenmerken, hierbij wordt er per merk wordt uitgelegd waarom deze merken duurzaam zijn en een voorbeeld wordt gegeven waaruit blijkt dat ze inderdaad duurzaam zijn. De top 10 duurzame jassen merken zijn:

  1. Patagonia
  2. Picture Organic Clothing
  3. Vaude
  4. Nudie Jeans
  5. Wuxly Movement
  6. Picture Organic Clothing
  7. Outerknown
  8. Nau
  9. Ecoalf
  10. Bleed clothing

Tip: Meer lijstjes? Bekijk dan de top 10 duurste jassen merken

1. Patagonia

Patagonia is een Amerikaans merk dat in 1973 is opgericht (Ventura, Californië) het merk richt zich op het ontwerpen van outdoor kleding en uitrusting, met als missie om het milieu te beschermen en bij te dragen aan een betere planeet. 

Duurzame materialen en productie

Patagonia gebruikt alleen duurzame materialen in hun kleding, zoals bijvoorbeeld biologisch katoen, gerecyclede polyester, hennep, lyocell en gerecycled nylon. Ze werken ook goed samen met producenten om ervoor te zorgen dat de materialen op een verantwoorde manier worden geproduceerd en dat er geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt in het proces Daarnaast kijkt het merk ook naar de arbeidsomstandigheden en streeft Patagonia ernaar dat deze ook goed zijn. Patagonia streeft naar een gesloten productieketen waarbij afval tot een minimum wordt beperkt en waar zoveel mogelijk gerecycled wordt.

Naast het gebruik van de duurzame materialen, heeft Patagonia ook initiatieven genomen om de productie te verduurzamen. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld zonne-energie in hun magazijnen en kantoren, en werken ze samen met lokale producenten om de CO2-uitstoot tijdens de productie te verminderen. Ook heeft Patagonia in het verleden veel goede duurzaamheidsacties gehouden. Zo doet Patagonia niet mee aan black friday en vragen ze de consument om juist niet hun producten te kopen op black friday.

 

Fair Trade en eerlijke arbeidsomstandigheden

Patagonia heeft een sterke focus op het waarborgen van goede arbeidsomstandigheden voor de mensen die betrokken zijn bij de productie van hun jassen en kleding. Ze zijn aangesloten bij het Fair Trade Certified-programma en bieden een groot aantal Fair Trade Certified-producten aan, waarbij een eerlijke prijs wordt betaald aan de producenten. Het merk bezoekt ook regelmatig de fabrieken waar hun producten worden gemaakt om te controleren of er sprake is van eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden.

Reparatie en recycling

Patagonia moedigt ook klanten aan om hun producten zo lang mogelijk te gebruiken en wanneer je het niet meer draagt het product te verkopen en niet weg te gooien. Patagonia heeft een eigen reparatieservice, zodat klanten hun kleding en uitrusting kunnen laten maken in plaats van de kleding weg te gooien. Daarnaast heeft Patagonia een initiatief opgezet om oude kleding en uitrusting te recyclen tot nieuwe kleding/producten, zoals gerecycled polyester fleece.

Ook heeft het merk een aparte subdomein waar je tweedehandskleding kunt kopen en verkopen van het merk. Deze website heet: Wornwear Patagonia

Ben je benieuwd naar de jassen van Patagonia? Ga dan naar Patagonia jassen

2. Picture Organic Clothing

Een ander duurzaam jassen merk is Picture Organic Clothing. Het merk Picture Organic Clothing is een Frans merk dat zich richt op duurzaamheid en op de bescherming van het milieu. Ze werken met biologisch katoen, gerecyclede polyester en andere duurzame materialen. Vooral de duurzame winterjassen van Picture Organic Clothing zijn enorm populair vanwege hun functionaliteit en duurzaamheid. Een voorbeeld van hun duurzaamheid is het feit dat de jassen van Picture Organic Clothing voor 100% CO2-neutraal zijn.

3. Vaude

Vaude is een Duits merk dat zich richt op duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. Het merk werkt met gerecyclede materialen en heeft als doel om de ecologische voetafdruk fors te verminderen. De winterjassen van Vaude zijn erg populair vanwege de duurzaamheid en door de goede kwaliteit van de jassen. Een voorbeeld van dat ze een duurzaam jassen merk zijn is dat ze als eerste bedrijf ter wereld de Green Shape Core Collection hebben gepresenteerd, die helemaal duurzaam is.

4. Nudie Jeans

Nudie Jeans is een Zweeds merk dat zich ook helemaal richt op duurzaamheid en ethisch ondernemen. Nudie Jeans werkt veel met biologisch katoen en heeft als doel om afval te verminderen.Nudie jeans is een duurzaam merk dat vooral gericht is op jeans, maar ook hun duurzame winterjassen zijn erg zeer populair vanwege hun mooie stijl en om het feit dat ze erg duurzaam zijn. Een voorbeeld van hun duurzaamheid is hun ‘Repair Shops’ waar klanten hun Nudie kleding kunnen laten repareren.

5. Wuxly Movement

Wuxly Movement is een Canadees merk dat zich richt op dierenwelzijn en duurzaamheid. Ze werken met veganistische materialen en hebben als voornaamste doel om dierenleed te verminderen in de kledingindustrie. 

6. Picture Organic Clothing

Picture Organic Clothing is een Frans merk dat zich richt op duurzaamheid en de bescherming van het milieu. Ze werken met biologisch katoen en ze hebben hun hele productieketen zoveel mogelijk gelokaliseerd om de CO2-uitstoot in het proces te minimaliseren. Een voorbeeld van hun duurzaamheid is hun ‘Less Is More’ campagne, waarbij ze klanten aanmoedigen om minder kleding te kopen en te kiezen voor duurzame opties.

7. Outerknown

Een ander duurzaam jassen merk is het merk Outerknown. Het merk Outerknown is een Amerikaans merk dat zich volledig richt op duurzaamheid en eerlijkheid in de productieketen. Ze werken veel met biologisch katoen en gerecycled polyester en hebben als doel om de milieuproblemen te verminderen. De zomerjassen van Outerknown zijn enorm populair vanwege hun stijlvolle uitstraling en duurzaamheid. Een voorbeeld van hun duurzaamheid is hun ‘Blue Journey Foundation’, waarbij ze zich inzetten voor de bescherming van de oceanen.

8. Nau

Nau is een Amerikaans merk dat zich richt op duurzaamheid en ethisch ondernemen. Ze werken met duurzame materialen zoals biologisch katoen en gerecycled polyester en hebben als doel om het afval en de verspilling van de kledingindustrie te verminderen. Hun zomerjassen zijn zeer populair uiteraard vanwege de duurzame materialen, maar ook omdat de jassen van Nau er geweldig uitzien. Een voorbeeld van hun duurzaamheid is hun ‘Closed-Loop Apparel Program’, waarbij ze oude kleding recyclen tot nieuwe kleding.

9. Ecoalf

Ecoalf is een Spaans merk dat zich richt op duurzaamheid en het verminderen van afval. Het merk Ecoalf werkt met gerecyclede materialen zoals plastic flessen en visnetten en heeft als doel om de impact die de kledingindustrie heeft op het milieu te verminderen. Hun zomerjassen zijn erg populair vanwege de mooie uitstraling en omdat de jassen lang meegaan en ook van duurzame materialen zijn gemaakt. Een voorbeeld van hun duurzaamheid is dat ze in 2015 de eerste ‘Upcycling the Oceans’ collectie lanceerden, waarbij ze visnetten uit de oceaan haalden en hier kleding van maakte.

10. Bleed Clothing

Bleed Clothing is een Duits merk dat zich richt op duurzaamheid en ethische productie. Ze werken met duurzame materialen zoals biologisch katoen, hennep, lyocell en gerecyclede polyester. Een voorbeeld van dat ze een duurzaam jassenmerk zijn is dat ze hun kleding maken in Europa om de impact op het milieu te kunnen verminderen en dat ze de CO2-uitstoot van hun productie compenseren door te investeren in projecten die zich richten op duurzame energie en klimaatbescherming.

Bleed Clothing heeft ook als doel om de consument bewust te maken van duurzaamheid en biedt daarom de mogelijkheid om hun producten te repareren in plaats van ze weg te gooien. Ze hebben zelfs een ‘Repair Service’ opgezet om klanten te helpen bij het repareren van hun kleding en zo de levensduur van het kledingstuk te verlengen,