De warmste winterjas kopen

De warmste winterjas kopen: Waar let je op?

De warmste winterjas kopen: Waar let je op?

Hoe vind je de warmste winterjas voor jou? Een goede winterjas is essentieel om jezelf warm en droog te houden tijdens de koudere maanden van het jaar zoals december, januari en februari. Maar waar moet je op letten als je op zoek bent naar de warmste winterjas? In dit artikel zullen we de belangrijkste zaken bespreken bij het kopen van een goede winterjas. We zullen het in dit artikel hebben over: het soort waterafstotende stof, welk materiaal het warmste is, wat er fijn is aan een lange winterjas, de dikte van een winterjas, en nog wat extra tips om ervoor te zorgen dat je de warmste winterjas kiest die het beste bij je past.

Waterafstotende stof

Bij een warme winterjas gaat het niet alleen maar om de dikte van de winterjas, maar ook om de bescherming van een winterjas tegen bepaalde weersomstandigheden zoals regen. Een goede winterjas moet niet alleen warm zijn, maar ook nog eens waterafstotend. Dit betekent dat het materiaal van de jas water afstoot, zodat je droog blijft als het regent, hagelt of sneeuwt.

Het beste materiaal voor waterafstotende winterjassen is GORE-TEX. Dit materiaal is waterdicht en ook nog eens ademend, wat betekent dat het zweet kan afvoeren en je droog blijft van binnen en van buiten. Andere waterafstotende materialen zijn bijvoorbeeld polyester, nylon, en andere synthetische materialen die zijn behandeld om water af te stoten. Het grote voordeel van een jas die waterdicht is, is dat je het niet koud zult krijgen doordat je jas doorweekt is. 

Warmste materiaal: donsvulling

Een andere belangrijke factor bij het kiezen van de warmste winterjas is het soort vulling dat in de winterjas zit. Het materiaal dat het meest wordt gebruikt voor het vullen van winterjassen is donsvulling. Dons is een natuurlijk materiaal dat goede isolerende eigenschappen heeft en warmte uitstekend kan vasthouden. Naast dat het warm is en goed isoleert, is het ook licht van gewicht en gemakkelijk samen te drukken. Hierdoor is het perfect is voor het vullen van winterjassen en deze zo warm mogelijk te maken. Het beste soort dons voor winterjassen is eendendons of ganzendons. Hoe hoger de donswaarde, hoe beter de isolatie is van de jas en des te warmer de jas ook zal zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat dons zijn isolerende eigenschappen verliest als het nat wordt, dus zorg ervoor dat je een waterafstotende jas kiest als je voor een donsjas gaat. Als je een jas kiest met een donsvulling, maar met een niet isolerende buitenlaag dan heeft de isolatie van de jas weinig effect. 

Lange winterjas

Een andere belangrijke factor bij het kiezen van de warmste winterjas is de lengte van de jas. Een lange winterjas beschermt niet alleen het bovenlichaam, maar ook je benen tegen de kou. Door een lange jas is een groter deelt van je lichaam geïsoleerd waardoor je hele lichaam minder koud zal zijn. Een langere jas kan ook meer lagen kleding onder de jas zijn, wat weer zorgt voor extra isolatie. Als je voor een lange jas gaat, kies er dan een die tot net boven je knieën reikt. Dit biedt maximale bescherming tegen de kou en zorgt ervoor dat je benen bedekt blijven. Daarnaast zal een lange jas boven je knieën je ook minimaal belemmeren. Als je kiest voor een lange jas die gaat tot onder je knieën dan kan dit je bewegingsruimte belemmeren. 

Dikte van een winterjas

De dikte van een winterjas is ook een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van de warmste winterjas. Hoe dikker de jas, hoe meer isolatie de jas biedt. Een dikke winterjas is perfect voor zeer koude temperaturen en voor mensen die gevoelig zijn voor kou. Houd er echter rekening mee dat een dikke jas ook zwaarder kan zijn, wat kan leiden dat je sneller moe bent tijdens bijvoorbeeld een wandeling als je de jas aan hebt. Als je een dikke winterjas wilt, kies er dan een die licht van gewicht is en ook comfortabel zit. 

Besef ook dat het materiaal grote impact heeft op de warmte en dat het niet altijd is hoe dikker de winterjas, hoe warmer de winterjas. Zo is dons in de meeste gevallen een perfecte isolator. 

Extra tips

Hier zijn nog wat extra tips om ervoor te zorgen dat je de warmste winterjas kiest:

  • Kijk naar de voering van de jas: Een goede voering kan een groot verschil maken in de warmte van een winterjas. Kies voor een jas met een voering van hoge kwaliteit, zoals dons, fleece of wol, om extra warmte toe te voegen.
  • Overweeg een capuchon: Een capuchon kan extra warmte bieden tegen kou, regen, koude wind en sneeuw. Kies voor een jas met een capuchon die strak om het hoofd past en verstelbaar is voor een extra isolatielaag op het hoofd.
  • Ga voor een dubbele sluiting: Kijk naar de sluitingen van de jas, zoals ritsen en knopen, om ervoor te zorgen dat ze goed sluiten en geen koude lucht doorlaten. Kies voor jassen met dubbele sluitingen en windvangers om extra bescherming tegen de kou te kunnen bieden. Als je alleen een rits hebt en als de rits van lage kwaliteit is dan kan de rits in de meeste gevallen nog wind doorlaten waardoor je jas snel koud is. 
  • Ga voor de perfecte pasvorm: Het is belangrijk om de jas te passen voordat je de jas koopt. Zorg ervoor dat je de jas kunt dragen met meerdere lagen kleding eronder en dat deze goed past en niet te strak is en ook zeker niet te los is. Beweeg ook rond in de jas om ervoor te zorgen dat deze comfortabel en niet beperkend is in je bewegingsvrijheid.
Warme winterjas kopen

Conclusie

Het kiezen van de warmste winterjas kan een hele uitdaging zijn, maar door te letten op een waterafstotende stof, de donsvulling, de lengte van de jas, de dikte en andere factoren, kun je een winterjas vinden die je warm en droog houdt in de koudste omstandigheden. Zorg ervoor dat je de jas past en dat deze geschikt is voor jouw activiteiten en weersomstandigheden. Met deze tips kun je genieten van de wintermaanden zonder kou te lijden!

Waarom is waterafstotend materiaal belangrijk?

Een goede winterjas moet warm zijn en water afstoten om droog te blijven. GORE-TEX is het beste materiaal voor waterafstotende en warme winterjassen.

Welk materiaal is het warmste voor een winterjas?

Donsvulling is het warmste materiaal voor een winterjas. Eendendons of ganzendons met een hoge donswaarde bieden zeker de beste isolatie.

Waarom is de lengte van een winterjas belangrijk?

Een langere winterjas beschermt niet alleen het bovenlichaam, maar ook de benen tegen de kou. Een jas die tot net boven de knieën reikt biedt maximale bescherming tegen de kou.

Waar moet je op letten bij de dikte van een winterjas?

Een dikke winterjas biedt meer isolatie, maar kan zwaar zijn. Let erop dat de jas comfortabel zit en licht van gewicht is.

Wat zijn extra tips om de warmste winterjas te kiezen?

Kies voor een jas met een goede voering, overweeg een capuchon en ga voor een dubbele sluiting. Zorg voor een goede pasvorm en probeer de jas ook met meerdere lagen kleding eronder te dragen.