koudste winter in Nederland

De koudste winters in Nederland

Ben je benieuwd wat de koudste winter was in Nederland ooit? Lees dan zeker verder! Wij van Jasdirect.nl hebben een top 10 gemaakt van de koudste winters gemeten in Nederland. In Nederland staat het klimaat erom bekend dat het vaak erg wisselvallig is. Zo kan het de ene dag nog heerlijk zonnig en warm zijn, terwijl het de volgende dag kan sneeuwen en ijzelen of waaien en regenen. Vaak zijn de temperaturen in Nederland worden gemeten in de meeste gevallen niet erg extreem. Toch zijn er in de geschiedenis van Nederland een aantal winters geweest die extreem koud waren en een grote impact hadden op het dagelijks leven van Nederlanders. In dit artikel gaan we terug kijken op de top 10 koudste winters in Nederland.

Gemiddelde temperatuurJaarGevolg
-4,01963Dichtvriezen van de grote rivieren, ontregelen van het openbare leven door bevroren wegen en leidingen. 
-4,01947Bevroren waterleidingen, onbegaanbare straten door ijsvorming meer dan een maand lang. 
-3,91823Veel mensen kwamen om door zwak ijs op de grachten. Daarnaast ook veel overlast voor het normale leven. 
-3,51940Onbegaanbare wegen en spoorwegen door grote hoeveelheid sneeuw.
-3,41789Streng winterweer, grote impact op dagelijks leven doordat alle bevroren was en naar buiten gaan voor sommige mensen gevaarlijk was. 
-3,11969Vastvriezen van schepen in havens en ontregeling openbaar vervoer.
-2,81941Problemen door grote hoeveelheid sneeuwval
-2,81963/1964Dichtvriezen van rivieren, ontregelen openbaar leven.
-2,71979Overlast door bevroren leidingen en stroomuitval.
-1,72012Problemen op wegen en spoor, maar minder extreem dan winters uit verleden

Let op: In dit artikel worden de gemiddelde temperaturen besproken en niet de koudst gemeten temperatuur. Een gemiddelde koude temperatuur heeft een veel grotere impact op een land dan wanneer het op één moment even zeer koud is. 

Winter van 1963

De koudste winter ooit gemeten in Nederland vond plaats in 1963. Het was gedurende deze wintermaanden gemiddeld -4,0 graden Celsius, terwijl de gemiddelde temperatuur in de winter in Nederland normaal gesproken rond de 3 graden Celsius ligt. Dit was dus een verschil van 7 graden Celsius. Het grote nadeel van dat het constant vriest, is dat al het ijs was er al ligt, blijft liggen op de weg waardoor de hinder elke dag alleen maar groter wordt. Door ijzel zijn de wegen moeilijk begaanbaar, wat leidt tot veel valpartijen en ongelukken en andere dingen die niet meer mogelijk zijn. Deze winter zorgde voor grote problemen, zoals het dichtvriezen van de grote rivieren en het ontregelen van het openbare leven.

Winter van 1947

De winter van 1947 staat op de tweede plaats van de koudste winters ooit gemeten in Nederland. Ook deze winter had een gemiddelde temperatuur van -4,0 graden Celsius. Door de strenge vorst hadden veel mensen last van bevroren waterleidingen en werden veel straten onbegaanbaar door de ijsvorming. Een bevroren waterleiding kan uiteraard leiden tot grote problemen omdat mensen dan geen toegang hebben tot water. 

Winter van 1823

In de winter van 1823 werd het gemiddeld -3,9 graden Celsius in Nederland. Deze temperatuur is dus net 0,1 graden Celsius warmer dan in 1947 en 1963. Door de kou kwamen veel mensen om het leven, onder andere doordat het ijs op de grachten niet sterk genoeg was en er veel mensen doorheen zakten. Daarnaast waren de huizen een stuk slechter geïsoleerd als tegenwoordig in Nederland. Hierdoor hadden zwakkere bevolkingsgroepen hier last van. 

Winter 1940

De winter van 1940 was ook erg streng, met een gemiddelde temperatuur van -3,5 graden Celsius. Deze winter staat vooral bekend om de grote hoeveelheid sneeuw die er viel, waardoor veel wegen en spoorwegen onbegaanbaar werden. Doordat het bleef vriezen veranderde al het sneeuw langzaam in ijs waardoor het alleen maar gladder en gladder werd op de wegen. 

Winter van 1789

De winter van 1789 was de op vier na koudste winter ooit gemeten in Nederland, met een gemiddelde temperatuur van -3,4 graden Celsius. Dit was de koudste winter ooit sinds de eerste metingen in 1706. Hiervoor zou het kunnen dat het ooit kouder is geweest, maar er is weinig informatie bekend over de exacte temperaturen. Ook deze winter was erg streng en had een erg grote impact op het dagelijks leven van de mensen in Nederland.

Winter van 1969

In de winter van 1969 was het gemiddeld -3,1 graden Celsius in Nederland. Ook deze winter zorgde voor veel problemen, zoals het vastvriezen van schepen in de havens en het ontregelen van het openbaar vervoer.

Winter van 1941

De winter van 1941 was iets minder streng dan die van 1940, met een gemiddelde temperatuur van -2,8 graden Celsius. Toch zorgde deze winter ook voor veel problemen, vooral door de grote hoeveelheid sneeuw die er viel. Daarnaast was er in 1941 ook de Tweede Wereldoorlog bezig. Hierdoor waren veel dingen verwoest waardoor weinig mensen zich goed konden weren tegen deze koude winter. 

Winter van 1963/1964

De winter van 1963/1964 was ook erg streng, met een gemiddelde temperatuur van -2,8 graden Celsius. Net als de winter van 1963 zorgde deze winter voor veel problemen, zoals het dichtvriezen van de rivieren en het ontregelen van het openbare leven.

Winter van 1979

De winter van 1979 was ook een van de strengste winters in Nederland, met een gemiddelde temperatuur van -2,7 graden Celsius. Deze winter zorgde voor veel overlast, zoals bevroren leidingen en ook stroomuitval.

Winter van 2012

De winter van 2012 was relatief recent, maar toch een van de koudste winters in Nederland. Met een gemiddelde temperatuur van -1,7 graden Celsius was het een van de koudste winters sinds de jaren 90. Deze winter zorgde voor problemen op de wegen en het spoor, maar was lang niet zo extreem als de winters uit het verleden.

Impact op Nederland

Het bevriezen van dingen heeft een grote impact op mensen hun dagelijks leven omdat mensen hier vaak onvoldoende op voorbereid zijn omdat het zelden voorkomt. De koudste winters in Nederland hebben vaak een grote impact op het dagelijks leven van Nederlanders. Zo zorgden de winters van 1963 en 1947 bijvoorbeeld voor het dichtvriezen van de grote rivieren, waardoor er veel problemen ontstonden met de scheepvaart en de levering van goederen in Nederland. Ook werden veel mensen geconfronteerd met bevroren waterleidingen en straten die geheel onbegaanbaar waren doordat er overal ijs lag.

De koude winter is natuurlijk niet alleen maar slecht. Naast deze praktische problemen zorgden de koudste winters ook voor veel vermaak. Zo werden er vaak ijsbanen geopend op de grachten en werden er allerlei winterse activiteiten georganiseerd. Ook zorgden de winters voor mooie plaatjes van een wit besneeuwd Nederland.

Waarom worden weersomstandigheden steeds extremer?

De laatste jaren lijkt het alsof de weersomstandigheden steeds extremer en extremer worden. Er zijn erg veel factoren die bijdragen aan deze vervelende ontwikkeling, waaronder de opwarming van de aarde en de veranderingen in de stromingen van de oceanen en de atmosfeer. Dit heeft invloed op de luchtdruk en de luchtstromen in de atmosfeer en kan leiden tot extreme weersomstandigheden, zoals zware stormen en hevige sneeuwval. In Nederland is op dit moment juist te merken dat de winters (nog) zachter worden en de zomers steeds warmer. 

Waarom zijn winters tegenwoordig minder streng?

Hoewel Nederland in het verleden te maken heeft gehad met zeer strenge winters, zijn de winters tegenwoordig minder streng dan vroeger. Dit heeft vooral te maken met de opwarming van de aarde. Hoewel het in Nederland nog steeds koud kan worden, zijn de gemiddelde temperaturen in de winter de laatste jaren gestegen. Zo is er op 25 juli 2019 een recordtemperatuur in Nederland gemeten van maar liefst 40.7 graden Celsius. 

Elfstedenkoorts

Een ander voordeel van een koude winter is dat de kans op de Elfstedentocht steeds groter wordt. Veel Nederlanders zouden graag een keer de Elfstedentocht meemaken en de Elfstedentocht is zeker mogelijk als het koud is buiten. De Elfstedentocht is een schaatsmarathon die wordt gereden over 200 kilometer langs elf Friese steden. Deze tocht is erg populair in Nederland en wordt alleen geschaatst als de omstandigheden goed genoeg zijn. De tocht is in totaal 15 keer geschaatst, waarvan de laatste keer op 4 januari in 1997. De Elfstedentocht kan alleen worden gereden als de ijsdikte op de Friese meren minimaal 25 centimeter is. Door de opwarming van de aarde wordt het steeds moeilijker om de Elfstedentocht te rijden, omdat het minder vaak vriest en de ijsdikte daardoor niet altijd voldoende is.

Welke jas moet je kopen bij een koude winter?

Als je in Nederland woont, is het altijd verstandig om een goede winterjas te hebben. Bij een koude winter is het belangrijk dat je jas voldoende isolatie biedt en goed wind- en waterdicht is. Ook moet de jas voldoende ventilatie hebben om te voorkomen dat je gaat zweten. Een goede winterjas is dus een aankoop waar je lang plezier van kunt hebben.

Bekijk hier: Winterjas voor dames en winterjas voor heren.