synthetische stoffen

Alles over synthetische stoffen

Kledingstukken gemaakt van synthetische stoffen zijn in de meeste mensen hun kledingkast wel te vinden. Waarschijnlijk heb jij ook wel ooit eens gehoord over synthetische stoffen. Maar wat zijn synthetische stoffen eigenlijk?

Synthetische stoffen zijn kunstmatig geproduceerde stoffen die worden gebruikt in verschillende producten, waaronder kleding, meubels, verpakkingen, maar ook bijvoorbeeld auto-onderdelen. Vroegen waren wij als mensen erg afhankelijk van natuurlijke stoffen, maar tegenwoordig worden veel stoffen van niet natuurlijke stoffen gemaakt.

Het grote voordeel van zelf stoffen maken, is dat je bepaalde negatieve eigenschappen uit een stof kan weglaten. Zo kun je synthetische stoffen heel goedkoop maken en er bijvoorbeeld voor zorgen dat deze stof niet kreukelt. Deze stoffen worden gemaakt van chemische verbindingen die niet in de natuur voorkomen en door mensen zelf worden gemaakt. Hierdoor hebben deze synthetische stoffen bepaalde voordelen en nadelen ten opzichte van natuurlijke stoffen. In dit artikel zullen we de populairste synthetische stoffen, de eigenschappen van deze stoffen en de voor- en nadelen van synthetische stoffen en natuurlijke stoffen bespreken.

Lijst van synthetische stoffen:

  • Polyester
  • Nylon
  • Acryl
  • Rayon
  • Spandex
  • Polypropyleen
  • Polyurethaan
  • PVC
  • Polycarbonaat
  • ABS

Omschrijving per stof

Polyester: Een enorm populaire synthetische stof die veel wordt gebruikt in kleding en huishoudtextiel, vanwege de goede eigenschappen van deze stof zoals sterkte, elasticiteit en duurzaamheid.

Nylon: Een synthetische stof die vaak wordt gebruikt voor sportkleding en ondergoed, vanwege de sneldrogende eigenschappen en de sterkte van deze stof.

Acryl: Acryl is een stof die veel wordt gebruikt voor truien, dekens en kussens, vanwege de zachtheid, warmte en omdat het een erg licht materiaal is.

Rayon: Een stof die vaak wordt gebruikt voor jurken en blouses, vanwege de glans, zachtheid en ook omdat de stof goed ademt.

Spandex: Een synthetische stof die vaak wordt gebruikt in sportkleding en ondergoed, vanwege de rekbaarheid en omdat het zeer comfortabel zit.

Polypropyleen: Polypropyleen is een synthetische stof die veel wordt gebruikt voor het maken van meubels en tapijten. Omdat het een sterk materiaal is dat lang meegaat.

Polyurethaan: Een stof die vaak wordt gebruikt voor meubels en auto-onderdelen, vanwege de stevigheid en het comfort.

PVC: Een synthetische stof die vaak wordt gebruikt voor dakbedekking, vloerbedekking en regenkleding, omdat dit materiaal erg waterdicht is.

Voordelen van synthetische stoffen:

  • Gaat lang mee: Synthetische stoffen gaan in de meeste gevallen langer mee dan natuurlijke stoffen zoals katoen, omdat deze stoffen minder snel verslijten en minder gevoelig zijn voor verkleuring en schade door zonlicht en water. Dit heeft als voornaamste reden dat de stof door mensen is samengesteld waardoor er rekening is gehouden met bepaalde negatieve eigenschappen die ze hebben geprobeerd te verminderen. 
  • Gemakkelijk te onderhouden: Synthetische stoffen zijn in de meeste gevallen makkelijk te wassen en te drogen, zonder dat ze veel onderhoud hierdoor nodig hebben.
  • Kleurvastheid: Synthetische stoffen hebben vaak een goede kleurvastheid, wat betekent dat de kleuren niet snel vervagen of verkleuren na het wassen.
  • Prijs: Synthetische stoffen zijn vaak goedkoper dan natuurlijke stoffen, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor mensen die niet veel geld willen uitgeven of niet veel geld te besteden hebben.
  • Allergievriendelijk: Synthetische stoffen zijn minder vatbaar voor bepaalde allergenen zoals schimmels en stofmijten, hierdoor zijn ze een goede optie zijn voor mensen met bepaalde allergieën.

Nadelen van synthetische stoffen:

  • Milieu-impact: Synthetische stoffen zijn vaak niet biologisch afbreekbaar, waardoor ze bijdragen aan bergen met afval die niet afbreekbaar zijn en vervuiling van de oceanen. Ook vereist de productie van deze synthetische stoffen vaak veel energie en chemicaliën.
  • Comfort: Sommige synthetische stoffen kunnen minder lekker zitten dan natuurlijke stoffen, omdat ze minder ademend zijn waardoor je sneller zweet.
  • Gezondheidsrisico’s: Sommige synthetische stoffen, zoals polyester, kunnen irritatie en allergische reacties veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. Bovendien kunnen synthetische stoffen giftige stoffen bevatten, zoals formaldehyde en andere zware metalen. Echter bevatten natuurlijke materialen zoals katoen ook vaak gifstoffen. 
  • Slechte geur: Synthetische stoffen hebben soms de eigenschap om (vieze)geuren vast te houden, wat kan leiden tot onaangename geuren na het dragen of wassen van de kleding.

Natuurlijke stoffen

Natuurlijke stoffen worden gemaakt van natuurlijke vezels. Voorbeeld hiervan zijn materialen zoals katoen, wol, zijde en linnen. Deze vezels worden gewonnen uit planten of dieren, en hebben elk hun eigen unieke eigenschappen.

Voordelen van natuurlijke stoffen:

  • Ademend vermogen: Natuurlijke stoffen zijn vaak ademender dan synthetische stoffen, waardoor ze comfortabeler zijn om te dragen omdat je het minder snel heet krijgt en gaat zweten. 
  • Comfort: Natuurlijke stoffen hebben vaak een zachte textuur en voelen comfortabel aan op de huid. 
  • Milieu impact: Natuurlijke stoffen zijn vrijwel altijd biologisch afbreekbaar en hebben minder negatieve gevolgen op het milieu dan synthetische stoffen.

Nadelen van natuurlijke stoffen:

  • Kosten: Zoals je onderhand wel begrijpt zijn synthetische stoffen een stuk goedkoper om te maken. Doordat natuurlijke stoffen natuurlijk zijn kost het meer geld om deze stoffen te maken. Natuurlijke stoffen zijn vaak duurder dan synthetische stoffen, vanwege het productieproces en de hogere kosten van de materialen.
  • Gevoeligheid: Sommige natuurlijke stoffen zijn gevoeliger voor verkleuring, krimpen en slijtage dan synthetische stoffen. Zo is wol bijvoorbeeld een natuurlijke stof waar je in de meeste gevallen erg mee moet uitkijken. 

Voorbeelden van natuurlijke stoffen zijn:

  • Katoen: Een veelgebruikte natuurlijke stof die vaak wordt gebruikt voor kleding, beddengoed en handdoeken. Katoen is zacht, ademend en absorbeert ook vocht erg goed.
  • Wol: De stof wol is een natuurlijke stof die wordt gewonnen uit de vacht van schapen. Wol is heerlijk warm, isoleert goed en is ook erg flexibel, en wordt vaak gebruikt voor winterkleding zoals wollen jassen en voor meubels zoals tapijten.
  • Zijde: Een natuurlijke stof die wordt gewonnen uit de cocons van zijderupsen. Zijde is zacht, glanzend en ademend en wordt vaak gebruikt voor luxe kleding en beddengoed.
  • Linnen: Een natuurlijke stof die wordt gemaakt van vlasvezels. Linnen is sterk, gaat lang mee en ook nog eens goed ademend. Linnen wordt vaak gebruikt voor zomerse kleding en tassen en beddengoed.

Half-synthetische stoffen:

Naast synetische stoffen en natuurlijke stoffen heb je ook nog een combinatie van beide stoffen. Deze stoffen worden ook wel half synthetische stoffen genoemd. Half synthetische stoffen zijn stoffen die gemaakt zijn van zowel natuurlijke als synthetische vezels. Voorbeelden van half synthetische stoffen zijn viscose, modal en lyocell. Deze stoffen hebben allemaal eigenschappen die te vergelijken zijn met natuurlijke stoffen, maar gaan vaak wel minder lang mee en hebben zijn ook minder goed voor het milieu puur natuurlijke stoffen.

Conclusie:

De keuze tussen synthetische en natuurlijke stoffen hangt af van verschillende factoren, zoals het beoogde gebruik, de persoonlijke voorkeur en de impact op het milieu. Synthetische stoffen bieden voordelen zoals duurzaamheid, kleurvastheid en prijs, maar hebben ook nadelen zoals milieu-impact, comfort en gezondheidsrisico’s. Natuurlijke stoffen bieden voordelen zoals ademend vermogen, comfort, duurzaamheid en veiligheid, maar hebben ook nadelen zoals kosten, onderhoud en gevoeligheid. Bij het kiezen van stoffen is het belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen en de impact op het milieu en de gezondheid, en om te zoeken naar duurzame en ethische opties.